Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ELi mürkkemikaalide ekspordi reeglid muutuvad rangemaks (2012-06-14 11:52:48)

ELi mürkkemikaalide ekspordi reeglid muutuvad rangemaks

10. mail kiitis Euroopa Parlament heaks uued tingimused mürkkemikaalide eksportimiseks. Need täiendused kehtestatakse senise ELi määruse (EÜ) 689/2008/EÜ(ohtlike kemikaalide ekspordi ja impordi kohta) uues kodifitseeritud versioonis koos aastate jooksul tehtud muudatustega. Määrus puudutab Rotterdami konventsioonis loetletud rahvusvaheliselt kaubeldavate ohtlike kemikaalide ja pestitsiidide suhtes kohaldatavat „eelnevalt teatatud nõusoleku” (prior informed consent) protseduuri, et kaitsta keskkonda ja inimeste tervist võimaliku kahju eest ning aitab kaasa ohtlike kemikaalide keskkonnaohutule kasutamisele.

Täiendatud regulatsiooni kohaselt peavad sihtriigis olema mürkkemikaalid litsentseeritud, registreeritud või saanud loa muul alusel, kui see riik ei anna 60 päeva jooksul ELi nõudel „eelnevalt teatatud nõusolekut“ selliseks impordiks (nt tööstuslikuks või põllumajanduslike pestitsiididena kasutamiseks). See tähendab, et mürkkemikaale eksportida sooviv ettevõte peab sihtriigilt saama otsese nõusoleku importimiseks. Vastupidisel juhul peavad olema täidetud kolm järgmist tingimust:

1. peavad esinema ametlikud tõendid, et neid kemikaale on viimase 5 aasta jooksul sihtriiki kasutamiseks imporditud või seal kasutatud;

2. sihtriigis ei tohi olla kehtestatud keelde või piiranguid kemikaali otstarbekohase kasutamise osas;

3. kemikaalid ei tohi olla Rotterdami konventsiooni kemikaalide mustas nimekirjas ega ELi ohtlike kemikaalide täiendavas nimekirjas.

Parlamendi heakskiit ei tähenda veel nõuete kehtestamist õigusnormidena - järgmise sammuna peab ka ELi Nõukogu andma ametliku heakskiidu ekspordi tingimuste täiendamisele, seejärel on võimalik nõuded õigusaktina vastu võtta.

Vt Euroopa Parlamendi pressiteadet (ingl k)

Vt heakskiidetud määruse teksti ja Euroopa Parlamendi otsust Euroopa Parlamendi kodulehelt (ingl k)

Vt ELi määrust (EÜ) 689/2008/EÜ ohtlike kemikaalide ekspordi ja impordi kohta

Vt Rotterdami konventsiooni teksti Riigi Teatajas

Allikas: Keskkonnaõiguse uudiskiri/juuni 2012


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.