Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taani teadlased kloonivad jõulukuuski (2005-12-27 09:28:35)

Taanis saadab edu jõulukuuskede kloonimiskatseid, mille eesmärgiks on taastada riigi kunagine hea maine nende okaspuude ekspordi osas. Teadlaste eksperimendist lõikavad kasu need, kes suuri kuuseistandikke rajavad.

Ebatavaliste katsetega tehti algust 10 aastat tagasi Kopenhaageni botaanikaaias, kus nüüdseks kasvab kasvuhoones 5000 kuuseklooni. Praegu on taimed küll vaid mõne sentimeetri pikkused, kuid teadlaste väitel saavutatakse eesmärk mõne aasta pärast.

Kõrgele hinnale vaatamata on Taani puud populaarsed paljudes Euroopa maades. Sageli vallutavad nad sealse turu, jättes varju kohalikud taimed.

Teadlaste eesmärgiks on saada ideaalsed jõulupuud, mille hulgast pole vaja istandikus eemaldada kõverate tüvedega ega ebaühtlaste okstega isendeid (seemnetest kasvatatud kuused võivad erineda üksteisest üsna palju, vegetatiivselt paljundatud ehk kloonitud taimed on aga identsed). Peale selle püsivad kloonitud puudel ka okkad märksa kauem või ei varise üldse.
Tõsi, plusside kõrval on ka üks miinus: kaob kuuskedele iseloomulik lõhn.

Taani Jõulukuusetootjate Ühenduse esimehe Kaj Estergardi arvestuste kohaselt vähenevad sel moel tootmiskulud. Samas ei usu keegi, et ka puude müügihind langeb. Pigem jääb hind senisele tasemele või isegi tõuseb.

Allikas: http://news.battery.ru

Vahendanud Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.