Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soomes valiti aasta köögivili 2006 (2005-12-26 00:03:29)

 

Soomes valitakse igaks aastaks üks köögivili, kellele jaanuarist kuni detsembrini teistest suguvendadest rohkem tähelepanu pööratakse. Aasta köögivilja saatuse otsustavad Puutarhaliitto (Aiandusliit) ja Kotimaiset Kasvikset ry (Kodumaised Aedviljad) koos teiste erialaühenduste ja asjatundjatega. Ettevõtmise eesmärgiks on tutvustada eri köögiviljade kasvatamist ja kasutamist.


Aasta köögivili 2006 tiitel omistati spargelkapsale.

Spargelkapsas ehk asparkapsas ehk brokkoli (Brassica oleracea var. italica Plenck) on pärit Itaaliast Calabria maakonnast, kus teda kasvatati arvatavasti juba Antiik-Rooma ajal. Soomlased võtsid spargelkapsa omaks 20. sajandil. Tõelise läbimurde põhjanaabrite toidulauale on see köögivili teinud siiski alles viimase paarikümne aasta jooksul: asparkapsas on kujunenud koos lillkapsaga üheks menukamaks kapsateisendiks.

Üks soomlane tarbib aastas brokkolit umbes pool kilo. See näitaja on kasvanud eelkõige noortes peredes ja Helsingi piirkonnas.

Soome tootjad suudavad kauplusi asparkapsaga varustada jaanipäevast kuni novembri lõpuni. Talvel tuuakse seda köögivilja Vahemeremaadest.

 

Asparkapsas on maitsev ja tervislik: sisaldab eriti palju A- ja C-vitamiini, foolhappeid, flavonoide, kaaliumi, kiudaineid. Sajast grammist ehk ühest väikesest spargelkapsa õisikust piisab päevaseks C-vitamiini annuseks. Energiat saab 100 g-st siiski vaid veidi üle 100 kJ ehk u 24 kcal.

 

Toidu valmistamisel ei lähe asparkapsast midagi kaduma. Ta sobib suppidesse, kastmetesse, pirukatesse ja ahjuroogadesse. Taim on parim siis, kui tema tumerohelised või lillad õisikud on veel noored ning kroonlehtede kollane värvus pole veel nähtav.

 

Varasemad aastaköögiviljad Soomes:
2005 - paprika
2004 - aed-moorputk (pastinaak)
2003 - rullkõrvits (kabatšokk)
2002 - tomat
2001 - lillkapsas
2000 - porgand

Allikas: ajakiri Oma Piha.
 
Vahendanud Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.