Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas jõuludeks ikka jätkub lund? (2005-12-21 21:33:31)


Sõltumatu ilmaennustaja Sven-Erik Enno jõuluprognoos (ajavahemikuks 22.-28. detsembrini) kõlab järgmiselt:

Jõuluilma märksõnaks võiks olla soojalaine, mis jõululaupäeval vähemalt saartelt ja läänerannikult ähvardab sealse niigi õhukese lumikatte täielikult sulatada. Reede jooksul Eesti kohal püsinud kõrgrõhuhari laguneb Skandinaaviast läheneva madalrõhkkonna survel. Tuul pöördub lõunasse ja hakkab tugevnema, mandril püsivad miinuskraadid, saartel on õhtuks oodata juba 2...3 soojakraadi. Laupäevaks jõuab tsükloni kese Edela-Soome kohale ja võtab praeguste ilmamudelite järgi kursi lõunasse. Sel juhul puhuvad tuuled enamasti lõunakaartest ega kanna suurt sooja sügavamale sisemaale. Laupäeva öösel on õhutemperatuur -4...+2 kraadi, päeval jääb sisemaal 0 lähedale, rannikul ja saartel on 1...5 kraadi sooja. Ilm on sajune, sisemaal tuleb lund ja lörtsi, Lääne-Eestis ja saartel vihma, sadu on kohati tugev. Pühapäeval pöörduvad tuuled enam idakaartesse, olles sisemaal nõrgad, 1-5 m/s, rannikul kuni 10 m/s. Ilm on pilvine ja enamasti lumesajune, õhutemperatuur jääb rannikualadel 0 kraadi piiresse, sisemaal langeb kuni -4ni. Esmaspäeval püsime juba Läänemere lõunaosa kohale jõudnud hääbuva tsükloni põhjaservas. Ilm on pilves selgimistega, öösel sajab mitmel pool, päeval kohati lund, võib veidi tuisata. Kirde- ja idatuule kiirus on 4-10, puhanguti 12 m/s, õhutemperatuur -1...-7 kraadi. Teisipäeval-kolmapäeval hakkab Skandinaavias tugevnema uus kõrgrõhkkond, ilm on vahelduvalt pilves, kerget lund võib sadada kohati. Püsib ida- ja kirdetuul, mille kiirus teisipäeval on veel puhanguti 10 m/s, kolmapäeval 2-6 m/s. Öisel ajal on külma 4...12 ja päeval 4...9, kohati kuni 11 kraadi.

Nädala keskmine õhutemperatuuriks ootame -5 kraadist Ida-Eestis kuni 0 kraadini saartel, mis on normilähedane. Sademeid on oodata 15 millimeetri ringis, mis on saartel normilähedane, sisemaal veidi üle normi.”

Nelja kuu ennustused on koostatud
California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.