Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvusvaheline elurikkuse päev väärtustab merd (2012-05-22 20:55:23)


Ühendatud Rahvaste Organisatsioon on tänase päeva, 22. mai pühendanud looduse mitmekesisusele, mis sel aastal keskendub mere elurikkusele ning nende tähtsusele inimese igapäevaelus.

Tänase päeva eesmärgiks on juhtida tähelepanu mere olulisusele meie igapäevaelus, mere elurikkuse väärtustamisele ning säästvale kasutamisele.

Maailmameri katab 71% maakerast. Meredes on teada ligikaudu 250 000 liiki, paljud on veel avastamata. Inimtegevus, nagu reostus, ülepüük või elupaikade hävitamine mõjutavad negatiivselt merekeskkonda. Ligi kolmandik mereelupaiku (nt korallrifid) on hävinud ning suur hulk kalavarusid ülepüütud.

Eesti on mereriik - üle poole meie riigipiirist piirneb vahetult Läänemerega. Maailma mastaabis on Läänemeri väga eriline. Selle ainulaadne ühendus ookeaniga ja soolsuse suur varieeruvus on põhjustanud selliste mere- ja mageveeliikide koosluste väljakujunemise, mis ei suuda elada kusagil mujal maailmas. Teisalt on Läänemere puhul tegemist ka maailma ühe kõige reostunuma merega, mis on tõsiseks ohuks meie eriilmelistele ja mitmekesistele elupaikadele ning põhjustanud mitmete liikide arvukuse vähenemise.

Eesti merealade pindala, hõlmates nii territoriaalmerd kui ka majandusvööndit, on 3,6 miljonit hektarit. Sellest 0,74 miljonit hektarit ehk ligikaudu 20% moodustavad merekaitsealad, mis kuuluvad ühtlasi ka Natura 2000 võrgustikku. Kõik need merekaitsealad nagu näiteks Hiiu madalate või Gretagrundi hoiualad, asuvad Eesti territoriaalmeres. Merekaitsealadel kaitstakse liike, kooslusi, liikide elupaiku, üksikobjekte ja meremaastikke.

Mereelupaikade kaitsetegevused on suunatud merekeskkonna üldise hea seisundi hoiule. Kaitstes merealasid ja sealset põhjaelustikku, kaitseme ühtlasi paljude kalaliikide kude- j toitumisalasid ning ka lindude ja hüljeste toitumispaiku.

Merealade loodusväärtusi hakati Eestis põhjalikumalt uurima alles hiljuti. Eesti territoriaalmere pindalast on inventeeritud ligikaudu 40%, sellest väljapoole jääva majandusvööndi loodusväärtuste kohta on väga vähe andmeid, kuid uuringud käivad.

Elurikkuse päeva kohta lisaks: http://www.cbd.int/idb/2012/.

Ühtlasi tuletame meelde, et käimas on looduskaitsekuu, mis tänavu on samuti seotud vee temaatikaga. Looduskaitsekuu motoks on „Allikad ja jõed – elu voolavad lätted”. Looduskaitsekuu raames toimuvad üle Eesti temaatilised üritused



Allikas: Keskkonnaministeeriumi 22.05.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.