Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sordiaretajad pidasid Küprosel konverentsi (2005-12-21 19:59:27)


Polli sordiaretaja Kalju Kask käis detsembris Küprosel Euroopa ploomikonverentsil. Sordiloome on olnud Kalju Kase elutöö, ta on Eesti kuulsate sordiaretajate krahv Friedrich Bergi ja Julius Aamisepa mantlipärija.

Iga uus sort on nagu teaduslik töö, ja nagu iga teaduslik töö, saab ka iga uus õuna- või ploomisort meie rahvuskultuuri osaks. Ning iga sordiaretaja teab, et lisaks riiklikule või ametkondlikule tunnustusele tuleb tunnustus ka rahvalt, nendelt, kes aretaja töövilju suhu pistavad.

Küprose konverentsi kohta kirjutab Kalju Kask järgmist:


„ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon korraldas detsembris Küprosel Euroopa kirsi- ja ploomiuurijate kokkusaamise, osalesid ka teiste
Prunus’e taimeperekonna liikide (näiteks virsiku-, aprikoosi- ja mandlipuu) uurijad. Polli aiandusuuringute keskus oli kutsutud osa võtma, Eesti kohta tegi ettekande allakirjutanu.

Korraldajad lähtusid bioloogilise mitmekesisuse säilitamise konventsioonist, mille Eesti president allkirjastas 1994. aastal. Rahvusvahelised kokkulepped põllumajanduskultuuride geenivaramute hoidmise kohta jõustusid 2004. aastal. Prunus’e perekonna geenivaramute säilitamise temaatika kõrval oli päevakorras üle-euroopalise andmebaasi loomine. Kõigil peaks olema vaba ligipääs Euroopa kollektsioonidele materjali saamiseks.


Eesmärgiks on võetud tervislikud puuviljad

EUFRIN on inglise lühend Euroopa puuviljanduslike uurimisasutuste ühenduse kohta. Polli aiandusuuringute keskus on selle liige 2002. aastast. Igal aastal tullakse kokku, et kuulata kümne töörühma tegevusaruandeid ja kavandada uusi uurimusi. Polli esindajana olen pidanud ettekandeid kolmel aastakoosolekul. Tänavu novembris saadi kokku Belgia idaosas Limburgi flaamikeelses provintsis. Järgmise nelja aasta uurimisteemaks kinnitati tervisliku puuvilja tootmise ja tarbimise edendus Euroopas. Tarbija peab saama kontrollida nii aias kasutatavat kui ka koristusjärgset tehnoloogiat. Näiteks peaks ostja saama poes määrata taimekaitsemürkide jääk-koguse viljas. Projektis soovib osaleda 64 ülikooli ja katseasutust.“

Allikas: ajaleht Maaülikool

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.