Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piirivalvurid mälestavad kutselise piirivalve loojat Ants Kurvitsat (2012-05-14 10:18:53)

14. mail möödub 125 aastat Eesti kutselise piirivalve ülesehitaja ja esimese ülema kindralmajor Ants Kurvitsa sünnist, mida piirivalvurid tähistavad mälestusürituse korraldamisega Tartumaal Äksi kalmistul kindral Kurvitsa mälestuskivi juures. Ka esmaspäeval Valgas algavad piirivalve kutsemeisterlikkuse võistlused on pühendatud Ants Kurvitsa sünniaastapäevale.

Ida ja Lõuna prefektuuri piirivalvebüroode poolt korraldatav mälestusüritus Äksi kalmistul algab esmaspäeval kell 15.30. Kindral Kurvitsa elust ja teenistuskäigust räägib Politsei- ja Piirivalveameti peadirektori asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt ning mälestusteenistuse viib läbi kaplan Kaido Petermann. Tseremoonia lõpeb pärgade asetamisega kindral Kurvitsa mälestuskivi juurde.

Mälestustseremoonial osalevad ka Georgia siseministri esimene asetäitja Piiripolitsei juht kindralmajor Zaza Gogava, Georgia Patrullpolitsei juht Giorgi Grigalashvili, Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht Aimar Köss ja Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tõnu Reinup.

Lisaks piirivalvuritele võtavad üritusest osa Tabivere ja Tartu valla esindajad. Äksi kalmistul puhkavad Ants Kurvitsa vanemad ja tütar, kindrali enda haud on teadmata. 1887. aastal Tartumaal Äksi kihelkonnas Saadjärve vallas Mihkli-Aadu talus sündinud Ants Kurvits oli Eesti kutselise piirivalve ülesehitaja ning organisatsiooni esimene ja kauaaegne juht. Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas võidelnud Kurvits määrati Eesti Vabariigi siseministri Kaarel Eenpalu poolt formeeritava Piirivalve Valitsuse ülemaks 1. novembril 1922 ning seda päeva loetakse Eesti piirivalve sünnipäevaks.

Tänavu 1. novembril saab Eesti piirivalve 90 aastaseks, olles oma rajajast 35 aastat noorem. Ants Kurvits oli piirivalve juhiks lühikese vaheajaga kuni 22. detsembrini 1939. Veebruaris 1928 ülendati ta koloneliks ja neli aastat hiljem kindralmajoriks. Treffneri gümnaasiumis ja Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas õppinud Ants Kurvits kuulus Eesti Üliõpilaste Seltsi, oli Eesti Piirivalve Ohvitseride Kogu auesimees ja innukas ühiskonnategelane. Piirivalve legendaarne juht langes pärast kommunistlikku riigipööret Eestis õigusvastaste repressioonide ohvriks ning hukkus 1943. aastal Siberis Sosva vangilaagris. Kindralmajor Ants Kurvitsa elu ja tegevus Eesti vabaduse nimel on märkimisväärne ja tema tähtsus Eesti Vabariigi ajaloos püsiv.

Allikas: Politsei- ja Piirivalveameti 14.05.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.