Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Laiendati maastikukaitse- ja hoiualade piire (2005-12-15 21:38:42)


Vabariigi Valitsus kiitis 15. detsembril heaks Pirita jõeoru kaitse-eeskirja ja Valgamaa hoiualade kaitse alla võtmise.

Pirita jõeoru maastikukaitseala asub Tallinnas Pirita ja Lasnamäe linnaosas ning Harju maakonna Jõelähtme vallas, selle pindala on 703 hektarit hektarit. Kaitseala eesmärgiks on Pirita jõeoru, sealsete terrasside, paljandite ja taimekoosluste ning metsade, metsastunud luidete, jõgede ja ojade, lubjavaesel mullal esinevate liigirikaste niitude, niiskuslembeste kõrgrohustute, lamminiitude, aas-rebasesaba ja ürt-punanupuga niitude ning puisniitude kaitse, samuti kaitsealuste liikde kaitse. Kaitseala on tsoneeritud kuueteistkümneks piiranguvööndiks.

Pirita jõeoru maastikukaitseala territoorium on olnud osaliselt kaitse all alates 1957. aastast. Kinnitatud määrusega laiendati olemasolevat kaitseala ja kehtestati uus kaitse-eeskiri. Eeskirja muudatused tulenesid Natura 2000 loodusala elupaigatüüpide kaitse vajadusest ning samuti tarvidusest muuta eeskiri arusaadavamaks ning üheselt tõlgendatavaks.
Valga maakonnas võeti hoiualadena kaitse alla 28 ala, mis on oma loodusväärtuste tõttu arvatud üleeuroopalise kaitstavate alade võrgustiku Natura 2000 hulka. Kehtima hakkav kaitsereþiim tagab hoiualadel kujunenud või kujunevate looduslike ja poollooduslike koosluste ning kaitstavate liikide elupaikade soodsa seisundi, samuti elustiku mitmekesisuse ja maastikuilme säilimise tulevaste põlvede jaoks.

Valgamaa hoiualade pindala kokku on 2261 hektarit, millest maismaa moodustab umbes 1140 ha.  Hoiualade pindalad on järgmised: Aheru järve - 231 ha, Andresjärve - 3 ha, Elva jõe - 8 ha (lisaks 13 ha Tartumaal), Helme jõe - 4,5 ha, Kadajärve - 8 ha, Kiiviti järve - 13 ha, Kirbu soo - 68, Koiva-Mustjõe luha - 533 ha, Kurematsi - 8 ha, Kuritse järve - 12 ha, Lambahanna järve - 4 ha, Lasa järve - 8 ha, Linaleojärve - 1 ha, Lubjaahujärve - 1 ha, Otepää - 361 ha, Palakmäe - 76 ha, Pikre järve - 12 ha, Purtsi jõe - 8 ha, Põhtjärve - 4 ha, Roksi järve - 3 ha, Sauniku oja - 2 ha, Valli soo - 27 ha, Vidrike järve - 14 ha, Voki järve - 17 ha, Võrtsjärve - 756 ha (lisaks 28 520 ha Viljandi- ja Tartumaal), Väikese Emajõe - 20 ha, Õhne jõe - 46,5 ha, Õru - 12 ha.

Nimetatud aladel on keelatud hävitada ja kahjustada elupaiku ja kasvukohti, mille kaitseks hoiualad moodustati ning kaitstavaid liike oluliselt häirida. Keelatud on ka tegevus, mis seab ohtu elupaikade, kasvukohtade ja kaitstavate liikide soodsa seisundi. Kõigil hoiualadel on inimesel lubatud viibida, korjata marju ja seeni, pidada jahti ning püüda kala.

Määrused jõustuvad kolm päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

Lisainfo: Herdis Fridolin, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna spetsialist, tel 626 2879, e-post herdis.fridolin@envir.ee; Marika Erikson, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist, tel 626 2880; e-post marika.erikson@enrir.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 15.12.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.