Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pentus volinikule: Eesti kalavarud on heaperemehelikult hoitud (2012-05-04 00:41:52)

Keskkonnaminister Keit Pentus ja Euroopa Liidu kalandusvolinik Maria Damanaki arutasid kalavarude kaitsemeetmeid Läänemerel ja püügikvootide kehtestamist EL ministrite nõukogus.

"ja meie kalavarude pikaajaline heaperemehelik kasutamine on olnud kogu kalandusvaldkonna jaoks läbiv põhimõte," rääkis kalandusvolinikule Eesti positsioone tutvustanud keskkonnaminister Keit Pentus. "Läänemere räime-ja kiluvarud ei ole ohustatud. Meie varud on stabiilsed ja on seda olnud viimased 20 aastat ning mõned varud on pikaajalisest keskmisest isegi märgatavalt kõrgemal tasemel. Seetõttu oleme olnud rahulolematud Euroopa Komisjoni senise äärmusliku praktikaga kilu ja räime püügivõimaluste radikaalsete kärbete osas."

Iga aasta oktoobrikuus kehtestab EL Läänemere kvoodimääruse, mis paneb paika majanduslikult kõige tähtsamate Läänemere kalavarude (tursk, lõhe, kilu, räim) püügivõimalused. Määrus puudutab kaheksat Läänemere äärset liikmesriiki, seal hulgas ka Eestit.

Euroopa Komisjon on möödunud aasta suvel ühe võimalusena välja pakkunud Läänemere kilu-, räime- ja tursavarude ühise pikaajalise majandamiskava koostamise. “Leiame, et püügikvootide vähendamine peab toimuma järk-järguliselt, arvestades seejuures erinevate kalaliikide omavahelisi suhteid toiduahelas. Kuna kilu ja räime varusid mõjutab püügi kõrval kõige enam tursk, on Eesti ettepanek olnud neid kalaliike koos käsitleda. Teadlaste soovitused ütlevad, et tursavarud on oluliselt kasvanud ja turska võiks püüda rohkem, mis omakorda tähendaks, et ka kilu ja räime jääks rohkem kaluritele püüda. Seetõttu ootame ühise pikaajalise majandamiskava osas kiiremat edasiliikumist,” selgitas keskkonnaminister Keit Pentus.

Samuti oli arutluse all Euroopa Liidu ja kolmandate riikidel vahel sõlmitud kalanduskokkulepetest saadud püügivõimaluste jagamine liikmesriikide vahel. Keskkonnaministeerium peab õiglaseks, et nende kokkulepete raames Euroopa Liidu finantseerimisel soetatud püügivõimalusi saavad võrdsetel alustel kasutada kõigi huvitatud liikmesriikide laevad. “Väljendasime oma muret ka Komisjoni hiljutise otsuse üle, millega peatati püügisektori initsatiivil toimunud püügivõimaluste vahetamine partneritega kolmandatest riikidest. See vähendab kaugpüügi ettvõtete väljavaateid oma püügivõimalusi optimaalselt ja majanduslikult kõige paremal viisil ära kasutada,” ütles Pentus.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.