Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
70 aastat Eesti esimesest looduskaitseseadusest (2005-12-13 17:40:49)


Teisipäeval, 13. detsembril kell 10 toimus Keskkonnaministeeriumis pidulik koosviibimine, kus tähistati 70 aasta möödumist esimesest looduskaitseseadusest. Avasõnad ütles keskkonnaminister Villu Reiljan.

Üritusel räägiti looduskaitsest Eestis enne ja peale looduskaitseseaduse jõustumist 1935. a ja looduskaitseseaduse uuendamisest. Samuti tuli juttu looduskaitseseaduse ühildamisest Euroopa Liidu looduskaitsedirektiividega  ning kaitstavate loodusobjektide seadusest.

"Meeldiv on tõdeda, et looduskaitses on olemas järjepidevus ja et juba esimese Eesti Vabariigi ajal pöörati tähelepanu looduskaitsele ning alustati looduskaitse registri pidamist. Võrreldes 1935. aasta looduskaitseseadusega on 2004. aasta seaduses enam pööratud tähelepanu mitte kitsalt objekti kaitsele, vaid elupaiga kaitsele tervikuna. Ja mitmekesisemaks on läinud ka kaitsereþiimid: lisandusid hoiuala ja püsielupaiga mõisted," märkis Keskkonnaministeeriumi looduskaitse ja metsanduse asekantsler Olav Etverk.

Saali fuajees sai vaadata näitust ajaloolistest trükistest, dokumentidest ja fotodest (Vaike Hang, Eesti TA Looduskaitse Komisjon).

Ajaloost

Eesti esimene Looduskaitseseadus anti riigivanema dekreedina välja 11. detsembril 1935. Selle seaduse alusel moodustati Looduskaitse Nõukogu, mille ülesandeks oli looduskaitse üldine juhtimine, maa-alade, veekogude ja objektide looduskaitseregistrisse kandmise ettepanekute tegemine. Looduskaitselise tegevuse juhtimine pandi Riigiparkide Valitsuse peale.

1936. a. alustati Looduskaitse registri pidamist, kuhu kanti kõik andmed kaitsealuse objekti ja kaitse korra kohta. 1938. a täiendati looduskaitseseadust avalikke parke ja iluväljakute kasutamist korraldavate sätetega. 1. aprillil, 1938.a. jõustus Loodushoiuseadus.

Uuemal ajal on looduskaitset korraldatud 7. juunil 1957 jõustunud seaduse "Eesti NSV looduse kaitsest" alusel. See seadus reguleeris looduskaitselist tegevust kuni 1990. aastani. Siis võeti senine legaalne looduskaitseline tegevus kokku seadusega Eesti looduse kaitsest.

Eesti taasiseseisvumisega kaasnenud muutused Eesti ühiskonnas ning maareformi läbiviimine tingisid muutuste tegemise ka looduskaitse korralduses. 1994. a. juunikuus võttis Riigikogu vastu Kaitstavate loodusobjektide seaduse.

Praegu kehtib Eestis Looduskaitseseadus, mis jõustus 10. mail 2004. a. Selle seaduse koostamisel arvestati Euroopa Liidu looduskaitsedirektiivides looduslike liikide ja elupaikade kaitse korraldamisele kehtestatud nõuetega. Sellesse seadusse on koondatud ka normid, mis varem olid kehtestatud Ranna ja kalda kaitse seaduse ning Loomastiku kaitse ja kasutamise seadusega.

Lisainfo: Tiit Sillaots, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna nõunik, tel 626 2873.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.12.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.