Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Kohus: ka strateegiliste kavade ja programmide kehtetuks tunnistamisel võib KSH olla vajalik (2012-04-23 11:15:45)

Euroopa Kohus tegi 22. märtsil otsuse kohtuasjas C-567/10, milles selgitas EL direktiivi 2001/42/EÜ (KSH direktiiv) kohaldamisala laienemist planeeringute kehtetuks tunnistamisele. Kohtuasi puudutas Belgia valitsusvälise organisatsiooni kaebust Brüsseli ruumilise planeerimise seadustiku teatud sätete tühistamiseks, kuna need ei näinud ette keskkonnamõju hindamist maakasutuse detailse kava täieliku või osalise kehtetuks tunnistamise korral. Belgia konstitutsioonikohus pöördus Euroopa Kohtu poole eelotsuse taotlusega küsimuses, kas KSH direktiivi tuleb kohaldada ka maakasutuse detailsete kavade (planeeringute) kehtetuks tunnistamise korral, mille kehtestamisel on haldusorganil kaalutlusõigus.

Euroopa Kohus tugines seisukohtade kujundamisel KSH direktiivi eesmärgile tagada keskkonnakaitse kõrge tase. Sellest tulenevalt selgitas kohus esmalt, et ka strateegilised kavad ja programmid (sh planeeringud), mille vastuvõtmine on haldusorgani kaalutlusotsuseks (st nende vastuvõtmine ei ole kohustuslik) kuuluvad KSH direktiivi kohaldamisalasse ning nende keskkonnamõjusid tuleb seega hinnata.

Kohus märkis teiseks, et ka strateegilise kava või programmi kehtetuks tunnistamine võib kuuluda KSH direktiivi kohaldamisalasse, kui sellega võib kaasneda keskkonnamõju. Ka maakasutuse detailse kava osalisel või täielikul kehtetuks tunnistamisel ei ole tõenäoliselt välistatud keskkonna oluline mõjutamine, sest see võib tingida tulevaste planeeringute muutmise puudutatud territooriumil. Seetõttu on KSH läbiviimine põhimõtteliselt vajalik. Teisalt leidis kohus, et KSH läbiviimine ei ole nõutud planeeringu kehtetuks tunnistamise korral, kui see kuulub ruumilise planeerimise aktide hierarhiasse ja neis aktides on sätestatud piisavalt täpselt maakasutuse eeskirjad, nende keskkonnamõju on hinnatud ning selles raamistikus on võetud arvesse KSH direktiivi alusel kaitstavaid huvisid.

KÕKi hinnangul ei ole Euroopa Kohtu seisukoht otsuses esitatud piisavalt selgelt, et oleks võimalik hinnata, kuivõrd see võib Eesti praktikat mõjutada. Arvestades Belgia ja Eesti planeerimissüsteemi erisusi, ei too kohtuotsus tõenäoliselt kaasa muudatusi Eesti praktikas (ehkki ei saa välistada, et teatud erandolukordades võib ka Eestis olla planeeringu kehtestuks tunnistamisel selline keskkonnamõju, mida tuleks iseseisvalt hinnata).

Vt Euroopa Kohtu otsust kohtuasjas C-567/10

Allikas: Keskkonnaõiguse uudiskiri/aprill 2012




Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.