Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Komisjon avaldas suunised mulla katmise piiramiseks (2012-04-23 10:58:09)

12. aprillil avalikustas Komisjon uued suunised, mis sisaldavad liikmesriikide parimaid praktikaid mulla katmise piiramisel, selle mõju leevendamisel ning heastamisel. Sellesse on koondatud näiteid õigusaktidest, rahastamiskavadest, kohaliku planeerimise vahenditest, infokampaaniatest jms. Suunised on mõeldud eelkõike liikmesriikide haldusorganitele ning asjatundjatele (nt planeerijatele ja keskkonnamõju hindajatele), ent selles toodud näited võiksid huvi pakkuda ka laiemale avalikkusele ning seadusloojatele.

Mulla katmine läbilaskmatu materjaliga (nt asfaldi või betooniga) on EL-s tõsiseks probleemiks, kuna tegemist on põhimõtteliselt pöördumatu protsessiga, mille tagajärjel väheneb toidukasvatamiseks kasutatav maa-ala, suureneb üleujutuste oht ning killustatakse taime- ja loomaliikide asurkondi. Ühe eriti probleemse piirkonnana on Euroopa Komisjon välja toonud ka Põhja-Eesti. Mulla degradeerumisele kui probleemile, mille üheks põhjuseks on mulla katmine, juhtis Euroopa Komisjon tähelepanu ka kahes veebruaris avaldatud aruandes, mida tutvustasime eelmise kuu uudiskirjas. Mulla ja selle kaitse tähtsusest hoolimata on Euroopa Komisjoni poolt juba 2006. a välja töötatud nn mulla raamdirektiivi ettepaneku menetlemine takerdunud mõningate liikmesriikide (eelkõige Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hollandi ja Austria) vastuseisu tõttu.

Suunised on jätkuks Euroopa Komisjoni eelmise aasta mais koostatud aruandele, mida kajastasime ka oma 2011. a juunikuu uudiskirjas. Sarnaselt aruandes toodule lähtuvad soovitused sellest, et parimaks võimalikuks lahenduseks on mulla katmise vältimine. See on eelkõige võimalik varasemast parema ruumilise abil, võttes nt uuesti kasutusele mahajäetud tootmisalad, kus muld on juba kaetud.

Vt Euroopa Komisjoni suuniste teksti (pdf-formaadis, inglise keeles)

Vt ka Euroopa Komisjoni pressiteadet

Vt ka Euroopa Komisjoni mullateemalist veebilehte



Allikas: Keskkonnaõiguse uudiskiri/aprill 2012


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.