|
Spargelkapsas vähi vastu
(2005-12-11 18:33:24)
|
Kuigi spargelkapsal (sün asparkapsas ehk brokkoli) on juba varasemast teada vähivastased omadused, võib selle mõju osade inimeste geneetilise omapära tõttu mitte esile tulla.
Toidu Uurimise Instituudi (Institute of Food Research - IFR, Suurbritannia) teadlased aretavad brokkolit, mis sisaldab tavalisest rohkem sulforafaani (ingl k sulforaphane). Viimast peetakse taime vähivastase omaduse oluliseks toimeaineks.
Teadlased loodavad viia aretustöö lõpule kolme aasta jooksul.
Uurimisgrupi juhi prof Richard Mitheni sõnul on siinkohal olulise tähtsusega inimgeen nimega GSTM1, mis puudub ligi pooltel inimestel. Geeni puudumise korral ei suuda inimene sulforafaani akumuleerida ja see väljutatakse organismist mõne tunni jooksul. Samas peaks teadlaste arvates tavapärasest rohkem sulforafaani sisalduva spargelkapsa söömisel suutma organism vajaliku koguse seda ainet siiski kehas hoida.
Uusaretis sisaldab 3,4 korda enam sulforafaani kui tavalised sordid.
Allikas: Vahendanud Eesti Geenikeskus BBC News uudisest.
Loe lisaks…
| |
|