Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kehtestas uued turbakaevandamise aastamäärad (2005-12-08 18:26:30)


Vabariigi Valitsus võttis 8. detsembri istungil vastu eelnõu, mille kohaselt kehtestati vastavalt säästva arengu seadusele ja maapõueseadusele turba kriitiline varu ning kasutatava varu suurus. Samuti kinnitati turba aastased kasutusmäärad maakondade kaupa.

Valitsuse otsus mõjutab suuresti maapiirkondade elanikke ja looduskaitsjaid, sest turba aastased kasutusmäärad maakondades piiravad turbatootmise laiendamist ning soodustavad soode kui unikaalsete märgalade säilimist ja kaitset.

"Lähtudes antud kaevandamislubades, heakskiidetud taotlustes ning esitatud taotlustes märgitud aastatoodangu suurustest on praeguseks keskmise aastatoodangu määrad täis Harju, Hiiu, Lääne, Lääne-Viru, Põlva, Pärnu, Rapla, Tartu ja Viljandi maakonnas. Maakondade puhul, kus kehtivad aastamäärad veel ammendunud ei ole, vähendatakse eelnõus aastamäärasid kuni praeguseks lubadega välja antud või taotlustega kaetud tasemeni," selgitas Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna maapõue peaspetsialist Ene Kadastik.

Seega ei ole turba kaevandamislubade andmine uutele mäeeraldistele praeguse seisuga enam võimalik. Revisjoniandmete tulemuste põhjal on võimalik edaspidi otsustada selle üle, kas mahajäetud turba tootmisala soovitada kaevandamiseks (jääkvaru olemasolu korral) või see rekultiveerida, et seal taastuks märgaladele iseloomulik hüdroloogiline reþiim.

Nende tulemuste põhjal on 2006. a tõenäoliselt võimalik alustada turba kaevandamislubade andmist aladel, kus on veel turba jääkvaru, muutes vastavalt nimetatud maakondade kasutusmäärasid.

Määrus hakkab kehtima 1. jaanuarist 2006.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.12.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.