Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaitsealad said täiendust (2005-12-08 15:36:14)


8. detsembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks nelja kaitseala uuendatud kaitse-eeskirjad. Kaitse alla võetakse Säärenõmme looduskaitseala ja korrigeeritakse Leigri looduskaitseala ning Porkuni ja Kiigumõisa maastikukaitsealade kaitse-eeskirju.

Määrusega kaitse alla võetud Säärenõmme looduskaitseala pindalaga 393 hektarit, asub Saaremaal Orissaare vallas. Alal kaitstakse haruldast I kategooria kaitsealust liiki ning erinevaid looduslikke kooslusi ja elupaigatüüpe nagu lood, madalsood, rabad, niidud ja vanad loodusmetsad.

Uuendatud kaitse-eeskirjaga Porkuni maastikukaitseala, mille pindala on 1136 hektarit, asub Lääne-Virumaal, Tamsalu ja Väike-Maarja vallas. Kaitse-eeskirjaga täpsustati alal kehtivaid piiranguid ja laiendati selle piire. Samuti täpsustati seal leiduvate liikide, koosluste ja elupaikade nimestikku. Porkuni maastikukaitsealal kaitstakse I ja II kategooria kaitsealuseid liike ning erinevaid looduslikke kooslusi nagu karstid, järved ja niidud. Samuti on kaitse all mõisakeskus koos pargiga. Kogu ala kuulub piiranguvööndisse, kus kehtiv kaitsereziim ei ole range.

Leigri looduskaitseala asub Hiiumaal Kõrgessaare vallas Leigri külas. Ala pindala on 458,7 ha. Looduskaitsealal kaitstakse muuhulgas sookurge, vööthuul-sõrmkäppa, ja kahelehist käokeelt. Kaitsealale jääb I kategooria kaitsealuse liigi elupaik, mistõttu Leigri soo sihtkaitsevööndis on keelatud jahipidamine ning inimeste viibimine ajavahemikul 15. märtsist 31. augustini.

Kiigumõisa maastikukaitseala asub Järvamaal Roosna-Alliku ja Albu vallas. Kaitseala pindala on 169 ha, enamus sellest jääb riigimaale. Maastikukaitsealal kaitstakse allikaid, soo- ja metsakooslusi ning kaitsealuseid ja haruldasi liike nagu näiteks laanepüü, teder, musträhn ja öösorr. Marjade ja seente korjamine, jaht ja kalapüük on lubatud kogu kaitsealal. Keelatud on majandustegevus ja loodusvarade kasutamine.

Määrused jõustuvad kolm päeva pärast Riigi Teatajas ilmumist.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.12.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.