Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Külmakraadid vahelduvad sulaga (2005-12-07 20:50:35)

 

Kui siiani langes õhutemperatuur taimedele väga meelepäraselt, s.t aeglaselt ja püsis ilma oluliste kõikumisteta, siis eeloleval jooksval nädalal on karta juba suuremaid hüppeid. Lisaks on oodata vihma ja lörtsi, mis jäätudes taimedele raskeid kandameid kuhjavad.


Sõltumatu ilmaennustuse koostaja Sven-Erik Enno ütleb järgneva 7 päeva ehk ajavahemiku 8.–14. detsembrini kohta järgmist:

Lähema nädala jooksul on lisaks varatalvisele lumele ja miinuskraadidele oodata ka märkimisväärset soojalainet, mille toob meile pühapäeval üle Lõuna-Soome itta kihutav aktiivne madalrõhkkond. Esialgu püsime aga veel Skandinaavia kohalt aegalselt lõunasse laskuva kõrgrõhkkonna mõjuväljas. Nii on reedene ja laupäevane ilm vahelduvalt pilves, reedel võib päeval kohati kerget
lund sadada, laupäev on sajuta. Valdab loode- ja põhjatuul 2-7 m/s, öisel ajal on külma 3...10 ning päeval 1...7 kraadi. Madalrõhkkonna saabumisest annab märku ööl vastu pühapäeva lõuna- ja edelatuule tugevnemine iiliti 13-17 m/s ning saartelt kiiresti mandrile leviv tihe lumesadu koos tuisumöllugu, mis hommikuks asendub Lääne-Eestis juba lausvihmaga. Õhutemperatuur tõuseb kiirelt: kui keskööl on idapool veel kuni 10 kraadi külma, siis hommikune temperatuur on juba kõikjal nullilähedane, tõustes päeval saartel +4...+5 kraadini. Esmaspäeva öösel pöördub tuul loodesse ja põhja, iilid ulatuvad 18 m/s, lörtsi- ja vihmasadu asendub öö jooksul mitmel pool lumega, sisemaal püsib temperatuur 0 lähedal, langedes esmaspäeva jooksul miinuskraadidesse. Teisipäevaks madalrõhkkond kaugeneb ning läänest hakkab meie ilma kujudama uus kõrgrõhuhari. Teisipäev ja kolmapäev on muutlikult pilves ja suurema sajuta, puhub põhjatuul 1-6 m/s, öösel on külma 3...10, kohati kuni 12 kraadi, päeval 1...8 kraadi.

 

Nädala keskmiseks õhutemperatuuriks ootame -4 kraadist Ida-Eestis kuni 0...+1 kraadini saartel, mis on normilähedane. Sademeid on oodata üle maa 15-20 millimeetri piires. Ida-Eestis on see kuni 2 korda üle normi, läänesaartel normilähedane või veidi üle selle.”

Nelja kuu ennustused (NB: äsja uuendatud!) on koostatud
California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.