Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsamehed pöörasid pilgud itta (2012-04-01 17:16:52)

1. aprillil allkirjastab Põlva Metsaomanike Selts koostööleppe ühe Hiina RV puidutööstuse lipulaeva Wang Li Yo korporatsiooniga, et väärtustada Eestis röögatult odavnenud paberi- ja küttepuitu ning tarnida teisalt Maarjamaale hea hinnaga väärispuitu.

Lepingu allkirjastamiseks on Eestisse sõitnud korporatsiooni juht härra Ha Ri Lik, Põlva Erametsaomanike Seltsi poolt annab ajaloolise allkirja Tarmo Lees. „Usume siiralt, et teeme homme ajalugu, sest ühelt poolt elavneb lepingust tulenevalt kordades meie puiduturg, teisalt saame rõõmustada meie nõudlikke kliente kordades odavama väärispuidu turuletoomisega. Kuid kõigele lisaks käivitub just meil Põlvamaal ka pliiatsitööstus, mille toodangu realiseerime eranditult Hiinas,“ rääkis Lees lepinguga kaasnevast.

Metsaomanike seltsi ettevõtmine võib tänases Eesti veel üsnagi haavatavas majandusolukorras tunduda erakordselt julge, kuid arvestades seda, et majandus on Hiinas viimastel aastatel kasvanud igal aastal pea 10 protsenti, on riskid siiski minimaalsed.

„Me teame, et kaheksa protsenti kogu maailma tööstustoodangust tuleb Hiinast ning mänguasjadest isegi 95 protsenti. Kuid küsigem vastu, mida on meil tormiliselt arenevale suurriigile pakkuda,“ arutles Lees.

Uitmõte viis suurte tegudeni

Lootuskiir Hiina turule pääseda hakkas paistma siis, kui metsamajanduse konsulent Kalle Peterson võttis mõtiskleda, mida teha arutult kasvavate küttepuuvirnadega. Kuna mehel oli kodus kuurinurgas olemas vana puurpink ja traaditõmbamismasin ning samas kuuri kõrval virn lepatüvesid, otsustas ta olemasolevad vahendid ühendada.

„Tegin mõned rakised lisaks, muretsesin pisut lisatooret ning peagi vinnasingi esimesed pliiatsiterad lepatüvedesse. Said sellised head ja suured pliiatsid, mis sobilikud vägilaste joonistusvõistluste korraldamiseks. Et mõnedes Hiina provintsides tegeldakse just sama harrastuse populariseerimisega, siis nii need asjad vaikselt susisema hakkasid,“ meenutas Peterson.

Kui esimene partii pliiatseid valmis eranditult käsitööna, siis nüüdseks on Väike-Veerksusse püstitaud tootmishoone, kus on ametis viis inimest. Valdavalt tegelevad nad pakendamisega ja kaubapartiide ettevalmistamisega, sest kogu tootmisprotsess ise on automatiseeritud.

Lisaväärtused jäävad suuresti Põlvamaale

Kuna tootmisprotsessi tulemina tekib suurtes kogustes hakkpuitu, on metsamehed alustanud eelläbirääkimisi Põlva Linnavalitsusega, et omavalitsus saaks tootmisjäägid mõistliku hinnaga linlaste toasoojaks muuta. „Oleme kooskõlastanud KIK-i toel hakkepuidu katlamaja ehituse Põlva Piima piirkonnas ja arvestades tänapäevast ehitustempot, peaks see hiljemalt sügiseks valmis olema. Järgmine etapp on kindlasti Põlva Soojuse uue katlamaja ehitus,“ kinnitas linnapea Georg Pelisaar juba alanud koostööd metsaomanike seltsiga.

„Võrreldes turul praegu pakutava hakkepuiduga, saame pliiatsitehase tootmisjäägid kätte olematu hinnaga, mis mõistagi kahandab hakkepuidu katlamaja tasuvusaega ja alandab ka linlaste toasoojuse hinda,“ lubas Pelisaar.

Lisaks linna soojavajaduse rahuldamisele saavad riigipiire ületava lepingu tulemusena oma kaukat täita ka transiidiärimehed. „Kuigi logistilised skeemid pole veel päris täpselt paika joonistunud, on ilmselt selge, et raudtee haruteed Verioralt Väike-Veerksusse plaanis rajada pole. Seega tekib hea võimalus veofirmadel, et toodang tehasest lähimasse raudteejaama transportida, kust see siis Koidula piirijaama kaudu Hiina poole teele läkitatakse,“ täpsustas Lees.

Ühtekokku annab äsjakäivitunud pliiatsitootmine kaudselt tööd ja teenistust umbes 450 põlvamaalasele, mille tulemusena kahaneb maakonna töötute. 1. aprillil sõlmitav leping võib pidurdada isegi Põlva maakonna elanike vähenemise, mis omakorda tingib vajaduse ümber vaadata maakonna arengukava.

Lisatud metsaomanike seltsi foto: Kalle Petersoni mõttetöö tulemusena saab seni odav küttepuit enneolematu väärtuse. Pildil on esimene, veel käsitööna valminud, pliiatsikogus.

Allikas: Metsaomanike seltsi 01.04.2012 teade

 

NB! Teabe sisu eest vastutab uudise koostanud Metsaomanike selts.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.