Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestist on saanud teravilja eksportiv maa (2012-03-27 17:15:22)

Homme, 28. märtsil algusega kell 10 Paide kultuurikeskuses toimuv Eesti Põllumajandus Kaubanduskoja Teraviljafoorum 2012 käsitleb traditsiooniliselt teraviljasektori hetkeseisu ja momendi aktuaalsemaid teemasid. Nii katab ka seekordse foorumi programm põllumajanduspoliitika, teraviljakaubanduse ning taimekasvatuse temaatikat.

2011. aastal kasvatati Eestis teravilja kokku 297,2 tuh ha, mis on 21,9 tuh ha võrra ehk 8% rohkem kui 2010. aastal. Teravilja kogusaagiks saadi 771,9 tuh t, mis on 93,5 tuh t võrra ehk 14% võrra enam kui aasta varem. Keskmiseks saagikuseks kujunes 2,6 t/ha, mis on 5% enam võrreldes äärmiselt kuuma 2010. aasta suvega. Teiste liikmesriikidega võrreldes on Eesti endiselt üks madalaima keskmise teravilja saagikusega liikmesriike ELis. Samas positiivseid näiteid pole siiski vaja kaugelt otsida. Kaasaegsete agrotehnoloogiliste vahendite ja võtete kasutamisega pole harvad olnud ka korrad, kui Eesti edumeelsemates ettevõtetes koristatakse ELi keskmise saagikuse näitajaga saaki. Sellele annavad kinnitust ka iga-aastase üleriigilise viljelusvõistluse tulemused.

Eesti on jätkuvalt ennast teraviljaga isevarustav riik, mis on eriti tähtis just loomakasvatussektori söödaviljaga varustamise seisukohalt. Samuti on teraviljasektori positiivset arengut näitamas ka viimastel aastatel suurenenud teravilja kaubanduse osakaal nii sisse- kui ka väljaveo osas, mille tulemusena on Eestist saanud teravilja eksportiv riik.

Teraviljakasvatajaid saavad Maaelu Arengukava uuel programmiperioodil mõjutama mitmed täiendavad nõuded ja rakendatavad uued meetmed. Nii võib uute oluliste märksõnadena nimetada kliimamuutuste, bioloogilise mitmekesisuse ja taimekaitsevahendite säästliku kasutamise temaatikat.

Viimaste aastate suurenenud teraviljade külvipind ning kasvanud kogusaak on Eestist teinud püsivalt teravilja eksportiva riigi. Seda tingimustes, kus ülemaailmne toiduainete tarbimise suurenemine ja laovarude vähenemine on suurendanud maailmaturul teraviljahindade volatiilsust. Foorumi toimumise ajal on toidunisu hind maailmaturul enam-vähem samal tasemel, kus see oli aasta tagasi. Vahepealsesse aega jääb aga 2011. aasta maikuu kõigi aegade rekordtasemega üle 250 EUR/tonn ning hinnalangus sügiseks pea 80 EUR/tonn ehk kolmandiku võrra. Sellisel muutlikul turul edukalt hakkama saamiseks vajame senisest enam teadmisi rahvusvahelisest teraviljakaubandusest, et suudaksime oma saagi võimalikult soodsalt realiseerida. Vajalikud on ka oskused ja teadmised suure saagi ja kõrge kvaliteedi kasvatamiseks põldudel.

Foorumiks ilmub teraviljakasvatuse aktuaalseid teemasid kajastav artiklite kogumik, mille saab alla laadida veebilehelt www.epkk.ee

Teraviljafoorum 2012 päevakava

Paide Kultuurikeskuse suures saalis

10.00 Foorumi avamine
Mati Koppel, EPKK teraviljatoimkonna esimees

10.05 Ülevaade sektorist
Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister

10.50 Maailmaturu suundumused
Max Schulman, MTK (Soome põllumajandustootjate ja metsaomanike liit)

11.35 Tuulekaera levik ja selle piiramine
Piia Puusepp, Põllumajandusamet

12.00-13.00 Lõuna

13.00 Ülevaade Jõgeva SAI uuringute tulemusest
Mati Koppel, Jõgeva SAI

13.20 ERGO Põllumajanduskindlustus
Sergei Klenovski,ERGO Kindlustus

13.40 Elektrituru muutused ja lepingute sõlmimine
Raul Kivari, Nordic Power Management

14.00 Põllumajandussaaduste kaubaveod Bekkeri sadamas
Harri Rästas, Bekkeri Sadam

14.20 Mulla huumus ja selle tähtsus
FIE Johannes Valk

14.40 – 16.00 Teravilja ja rapsi kokkuost 2012
Farm Plant AS, Tartu Mill AS, Baltic Agro AS, Kevili PÜ,
Oilseed Trade AS, Avena Nordic Grain OÜ

16.00 Foorumi lõpetamine

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 27.03.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.