Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvele tuleb tasapisi täiendust (2005-12-01 08:46:40)

 

Jõulukuu on käes, kuid õiget talve pole siiani tunda olnud. Siiski langeb õhutemperatuur järk-järgult, kuid aiapidaja õnneks aeglaselt ning taimed jõuavad ilmamuutusega piisavalt kohaneda. Samal ajal püsib sooja mere ja läänevoolude tõttu üsna suur erinevus saarte ning sisemaa vahel.

Sõltumatu ilmaennustuse uus koostaja Sven-Erik Enno ütleb järgneva 7 päeva ehk ajavahemiku 1.–7. detsembrini kohta järgmist:

Lähemal nädalal on meie peamisteks ilmamõjutajateks idas asuv kõrgrõhkkond, mille toel peaks püsima kergete miinuskraadide ja lumega talvealguse ilm sisemaal ja Ida-Eestis. Teiseltpoolt hoiab edelasuunal olev võimas madalrõhkkond koos jäävaba merega saartel õhutemperatuuri veel hilissügiseselt üle nulli. Kõige soojem on reede, mil mitmel pool võib lisaks lumele-lörtsile sadada ka vihma ning sooja võib saartel olla isegi 5-6 kraadi. Lõuna- ja edelatuule kiirus ulatub rannikul kuni 12 m/s. Laupäeval on juba enam selginemisi, puhub lõuna- ja kagutuul 1-7 m/s, öösel on kuni 4 kraadi külma, päeval sisemaal -1...-2, saartel kuni +3 kraadi. Pühapäevast kolmapäevani valdavad idakaarte tuuled kannavad kohale suhteliselt jahedat õhku, öösiti tuleb külma 3-8 kraadi, päeviti jääb sisemaal õhutemperatuur 3-4 kraadi alla nulli, saartel tõuseb 0, kohati +1 kraadini. Idatuulte kiirus on valdavalt 2-7, pühapäeval-esmaspäeval kuni 9 m/s. Ilm on vahelduvalt pilves ja sajuta. Erandiks on vaid esmaspäev-teisipäev, kui on enam pilvi ja mitmel pool on oodata valdavalt nõrka lumesadu.

 

Nädala keskmine õhutemperatuuriks ootame -2 kraadist Ida-Eestis kuni 0...+1 kraadini saartel, mis on normilähedane. Sademeid on üle maa oodata 8 – 10 millimeetrit, mis Ida-Eestis vastab normile, läänesaartel jääb veidi alla paljuaastase keskmise..”


Nelja kuu ennustused on koostatud
California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.