Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Avaldati Euroopa keskkonnaülevaade 2005 (2005-11-29 13:18:31)


29. novembril avaldas Euroopa Keskonnaagentuur (EKA) aruande "Euroopa keskkond - seisund ja väljavaade 2005". See on iga viie aasta põhjal 31 riigi kohta koostatud põhjalik hinnang, mis annab ülevaate Euroopa keskkonnast ja osutab eesseisvatele väljakutsetele.

Aruande kohaselt on peamisteks murekohtadeks looduslik mitmekesisus, mereökosüsteemid, maa- ja veevarud, õhusaaste ning tervis. Esmakordselt on ükshaaval analüüsitud kõiki 25 Euroopa Liidu liikmesriiki ning lisaks veel Bulgaariat, Islandit, Lichtensteini, Norrat, Rumeeniat, Türgit ja Ðveitsi, esitades nende keskkonnaalase tegevuse tulemuslikkuse indikaatorid ja riikide võrdlused.

Eesti kohta seisab aruandes: Eesti on teinud suuri edusamme mitmes valdkonnas - õhuheitmete alaste eesmärkide saavutamine, energia kogutarbimine, mageveeressursside kasutus ja olmejäätmete tekkimine. Samas pole Eesti näitajad head kaubatranspordi valdkonnas. Tulemused pole kiita ka õhuheitmete osas elaniku kohta, energiatarbimise osas SKT kohta ning kasvuhoonegaaside heitmete osas.

Aruande andmetel tõusis Euroopa keskmine õhutemperatuur 20. sajandi jooksul 0.95 kraadi võrra. See tõus on 35% võrra suurem kui üldine keskmine tõus (0,7 kraadi) ning temperatuur tõuseb ka edaspidi. EL on seda teadvustanud ning seadnud eesmärgiks piirata üldist õhutemperatuuritõusu 2 kraadini üle industriaaleelse taseme.

Kuid EL-i varasematest keskkonnaõigusaktidest on olnud kasu. Euroopa on saanud puhtamaks oma vee ja õhu, on kasutusest kõrvaldanud osa osoonikihti lagundavatest ainetest ja kahekordistanud jäätmete taaskasutuse määrasid. Ka autod saastavad nüüd vähem.

Väljaandes "Euroopa keskkond - seisund ja väljavaade 2005" on avaldatud kompleksne hinnang Euroopa keskkonnaseisundile järgmiste peatükkidena: keskkond ja elukvaliteet, maa, kliimamuutused, õhukvaliteet ja tervis, mageveevarud, meri ja rannikualad, mullad, eluslooduse mitmekesisus ja ökosüsteemid, keskkond ja majandus ning pilk heidetakse ka tulevikku.

Aruandega saab tutvuda aadressil: http://reports.eea.eu.int/state_of_environment_report_2005_1/


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 29.11.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.