Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kehtestati kaks määrust geneetiliselt muundatud põllukultuuride käitlemise nõuete osas (2012-02-14 00:57:50)

Põllumajandusminister kehtestas 26. jaanuaril kaks määrust, mis hakkavad reguleerima geneetiliselt muundatud (GM) põllukultuuride käitlemist – määrus nr 9 reguleerib nõudeid GM põllukultuuride käitlemiseks vajaliku koolituse programmi jaoks ja tunnistuse saamiseks, määrus nr 10 aga GM põllukultuuride asukohtade ja käitlejate andmekogusse kandmiseks esitatava taotluse menetlemise korda.

GM põllukultuuride käitlemise nõuded tulenevad geneetiliselt muundatud organismide keskkonda viimise seadusest (GMOVS), mida täiendati vastava peatükiga juba 2010. aastal – vt selle kohta lähemalt keskkonnaõiguse uudiskirja tollasest uudisest. GM-põllukultuuride käitlemiseks on vaja läbida koolitus, käitlejate kohta peetakse arvestust vastavas registris ning GM-kultuuride põllul kasvatamisel tuleb jätta vahemaa nende ning tava- ja mahekultuuride vahele, et vältida viimaste saastumist geneetiliselt muundatud organismidega. Seadusest tulenevaid nõuete rakendamiseks on vaja aga ka rakendusakte, mis seni puudusid.

Uued määrused täidavad lünka vaid osaliselt, kuna endiselt ei ole sätestatud põllumajandusministri määrust üldisi GM-kultuuride käitlemise nõuete osas, sh ei ole paika pandud, kui suured vahemaad tuleks jätta GM-kultuuride põldude ning tava- ja mahepõldude vahele. Samuti ei ole kehtestatud veel GM-põllukultuuride asukohtade ja käitlejate andmekogu põhimäärust, mistõttu ei ole ka põllumajandusministri uus määrus nr 10 ilmselt veel täies mahus rakendatav (vastav andmekogu, kuhu kandmiseks käitleja saab taotluse esitada, lihtsalt puudub).

Vt põllumajandusministri määrust nr 9 Riigi Teatajas



Vt põllumajandusministri määrust nr 10 Riigi Teatajas

Allikas: Keskkonnaõiguse uudiskiri, 13.02.2012


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.