Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Söögisooda – asendamatu kodune abimees (2012-02-12 01:37:11)

Me mäletame söögisoodat lapsepõlvest. Meie emad ja vanaemad kasutasid soodat kookide küpsetamisel ja puhastasid soodaga kraanikausse. Noh, ja siis, ütlete, praegusel ajal on lai valik puhastusvahendeid, kas tõesti on vaja pöörduda tagasi lihtlabase sooda juurde? Muidugi, jah! Vähe sellest, et sooda on odav, mittemürgine, ta on ka väga tõhus. Ja mitte ainult puhastamiseks – soodat võib kasutada koduses majapidamises isegi nii, kuidas te poleks iial enne mõeldagi osanud.

  1. Söögisooda aitab imeliselt kaotada ebameeldivad lõhnad näiteks külmkapist ja sügavkülmikust, prügikastist, autost, kassi liivakastist, jalatsikapist, kõikjalt. Selleks, et ennetada ebameeldiva lõhna tekkimist, võib potentsiaalsed kohad soodalahusega üle tõmmata.

  2. Söögisooda vähendab mao ülehappesust ja neutraliseerib isegi keemiliste ja kunstlike lisaainete mõju toidus. Kõrvetiste puhul on soovitatav juua klaas vett, millele on lisatud 1 teelusikatäis söögisoodat.

  3. Söögisoodaga võib teha nahka pehmendava vannivee. Selline sool on põletikuvastane ja nahasügelust vähendava toimega. Pärast väsitavat tööpäeva lisage vanniveele paar supilusikatäit soodat ja soovi korral ka mõni tilk eeterlikku õli. Pärast sellist vanni muutub nahk väga pehmeks ja siledaks.

  4. Söögisooda abil saab puhastada praktiliselt kõiki asju: kraanikausse, vanne, keraamilisi plaate, kroomi, roostevaba terast. Sooda on täiesti mürgivaba, kuid tõhus. Näiteks puhastab ta suurepäraselt katlakivi plekid metallpindadelt. Sellega võib pärast kange tee ja kohvi joomist valgendada isegi hambaid.

  5. Soodaga saab puhastada kanalisatsiooni. Kallake kanalisatsioonitorusse umbes klaasitäis soodat, pärast seda klaasitäis äädikat. Oodake viis minutit, seejärel loputage veega. Toru saab puhtaks ja kaob ka ebameeldiv lõhn.

  6. Kasutage soodalahust lemmiklooma kammimiseks. Kui loom on vaja kiiresti korda teha, kuid tal ei ole võimalik kusagil ujuda, siis harjamiseks pritsige tema karvale soodalahust. Harjata on kergem, karv ise paistab puhtam ja kaob nn „koera lõhn“.

  7. Kasutage soodat pesu pesemiseks. Kui lisada klaas soodat riiete pesuveele, siis pesupulber muutub tõhusamaks, värv erksamaks, valge pesu valgemaks, kare vesi pehmemaks.

    Mõni lisab soodat ka loputusveele. Pesumasinale endalegi mõjub imeodav sooda vähemalt sama hästi kui reklaamitud kallid vahendid.

  8. Soodat võib vajadusel kasutada šampoonina juuste pesemiseks. Veele tuleb lisada pisut soodapulbrit, segada „pastaks“, kanda segu juustele ja pesta mudides. Juuksed saavad puhtaks, pehmeks, läikivaks. Lisaks sellele peseb sooda juustest välja tolmu, laki ja teiste kosmeetikatoodete jäägid.

  9. Elustage“ vaipu söögisooda abil. Kui te soovite vaipa puhastada ja eemaldada neilt ebasoovitavaid lõhnu (näiteks tubakas), siis piserdage vaipa soodalahusega või visake vaibale soodapulbrit, laske pool tundi seista, seejärel tõmmake vaip tolmuimejaga üle. Sel viisil on võimalik kiiresti vabaneda ka keemilisest niinimetatud uue vaiba lõhnast.

  10. Kui teie bassein läheb kiiresti „õitsema“ ja teil tuleb seda tihti puhastada, siis vee normaalset happelist pH-tasakaalu aitab teil samuti taastada sooda. Sooda hoiab basseinivee pikema aja jooksul riknemast. See on ohutu silmadele ja nahale, mistõttu võite pärast sooda lisamist basseiniveele rahulikult ujuda ja sukelduda.

  11. Soodaga on võimalik kiiresti kustutada põlengut. Kui muu kodukeemia on reeglina väga tuleohtlik, siis söögisoodaga, vastupidi, on võimalik leegid kiiresti kustutada. Hoidke karbikest soodaga pliidi juures käeulatuses ja see suudab teid päästa ootamatu süttimise korral.

  12. Sooda võtab putukahammustuse sügeluse ja vähendab naha ärritust. Tehke söögisoodast ja mõnest tilgast veest pasta ja kandke põletikulisele mesilase, herilase või sääsehammustusele. Soodaga võib leevendada isegi tuulerõugete sügelust.

    Kuna sooda pole toksiline, soovitatakse söögisoodat kasutada raseduse ajal keemiliste puhastusvahendite asemel.



Allikas: myjane.ru, tõlkis L. Keba, 12.02.2012


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.