Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Suur talv laseb ennast veel oodata (2005-11-23 20:25:39)

 

Tartu sõltumatu ilmaennustaja Marko Kaasiku prognoos eelseisvaks 7 päevaks (24.-30. novembrini) lubab jätkuvalt nullilähedast õhutemperatuuri ning üsna napilt sademeid. Soojapoolse mere tõttu on märgatav erinevus saarte-ranniku ning sisemaa vahel.

Aednikule on sel sügisel lausa kuhjaga aega antud, et aiatöödega mäele jõuda, lähemal ajal see võimalus veel jätkub.

Ennustus ise kõlab järgmiselt:
“Neljapäeval mõjutab meie ilma veel idasuunas taanduv ja hääbuv kõrgrõhkkond, seejärel aga võtab ohjad enda kätte keskmega Põhjamerel süvenev madalrõhkkond, mille mõju laieneb pea üle kogu Euroopa ja püsib vähemalt uue nädala esimese pooleni. Kuna madalrõhukese ise jääb üsna kaugele läände on Eestis sajud valdavalt nõrgad või mõõdukad. Reedest pühapäevani on taevas valdavalt pilvine ning vahetevahel sajab, mandril tuleb
lund ja lörtsi, läänesaartel vihma. Tuul puhub lõunast ja kagust, 3-9 m/s. Öisel ajal on õhutemperatuur +1 ja -5 kraadi vahel, päeval sisemaal 0 kraadi ringis või pisut alla selle, mererannikul ja saartel aga +1...+4 kraadi. Esmaspäeval tugevneb lõuna- ja kagutuul iiliti 10-12 m/s, kandes osa Peipsi tagant põhja suunduvast soojalainest ka Eestini. Sula on oodata üle maa, sajab lörtsi ja vihma. Teisipäeval ja kolmapäeval madalrõhkkonna mõju nõrgeneb veidi ja kagust hakkab tunda andma kõrgrõhkkond. Ilm on pilves selgimistega, nõrka lund või lörtsi võib tulla vaid kohati. Puhub kagu- ja idatuul 1-6 m/s, öösel on kuni 6 kraadi külma, päevane temperatuur on sisemaal alla nulli, saartel on kraad-paar sooja.

Nädala keskmiseks õhutemperatuuriks ootame -2...-3 kraadi Ida-Eestis kuni +2...+3 kraadini saartel, mis vastab paljuaastasele keskmisele. Sademeid langeb madalrõhukeskmele lähemale jäävatel läänesaartel 10-15 mm, mis on normilähedane, samas Ida-Eestis võib sadada vaid 5 mm ringis, mis on alla normi.”

Autor koostab nelja kuu ennustused
California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoosi aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.