Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kadakaste rannakarjamaade toetused jäävad alles (2005-11-15 15:20:23)

 
Põllumajandusministeerium ja Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) tutvustasid eile põllumajandustootjate esindajatele ühtse pindalatoetuse maksmise kriteeriume, mille kohaselt võib Hiiumaa, Saaremaa, Läänemaa ja Pärnumaa traditsioonilistel  rannakarjamaadel toetust taotleda niidetud ning karjatatud rannakarjamaadelt siis, kui kuni pool pinnast on kaetud kadakatega.

Kuna kadakased rannakarjamaad on olnud traditsioonilised loomade karjatamise kohad, arvestatakse heas korras põllumajandusliku maa hulka ka sellised alad, mis on kuni 50% ulatuses kadakatega kaetud. Esmatingimuseks on siiski põllumajandusliku tegevuse tuvastamine, st maa peab toetuse saamiseks olema niidetud ning karjatatud.

“Loomulikult jäävad toetuseta kõik need, kelle maal kasvab rinnuni hein, ka siis kui seal ei ole ühtegi puud või põõsast. Toetus on mõeldud ikka neile, kes reaalselt põllumajandusega tegelevad ning põllumajandusmaa heas korras hoiavad,” ütles Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup.

Kuna kõige probleemsemad piirkonnad, kus karjamaadel kadakad kasvavad on eelkõige Saaremaa ning Hiiumaa, vähemal määral ka ülejäänud Lääne-Eesti, siis tihendatakse kindlasti seal ka kontrolli. Probleemi esile kerkides tellis PRIA antud piirkonnast uued ortofotod, mille põhjal kontrollitakse kõik kahtlust äratavad karjamaad üle kohapeal. Kui siiski selgub, et tegemist ei ole heas korras oleva põllumajandusliku maaga, nõutakse tagasi nii 2004. kui ka 2005. aasta toetus.

“Me ei saa lubada, et inimestele makstakse toetust lihtsalt maalapi olemasolu eest. Selleks, et toetust saada, peab tööd ka tegema,” ütles Oopkaup. “Kõik taotlejad peavad saama võrdse kohtlemise osaliseks. Kuna Lääne-Eesti ja saarte ajaloolised traditsioonid ja pinnase iseärasused toovad kaasa kadakased karjamaad, siis selle omapära arvestamiseks kehtestatakse neile erisus ja sellega kaasneb range kontroll nende maade üle.”

Lisaks kadakatele on probleeme tekitanud ka liigsete puude olemasolu karjamaal. Põllumajandusministeeriumi ja PRIA ettepaneku kohaselt võib karjamaal olla puid kui nende all siiski piisavalt loomadele sööta jätkub ja kohapeal karjatamine tegelikult ka aset leiab. Nõndanimetatud 50 puu küsimus kerkib üles seal, kus põllumajanduslikku tegevust toimunud ei ole ja võib kahtlustada puude kasutamist puidu tootmiseks. Kõigi antud argumendi alusel toetuse vähendamise otsuse saanud ja otsuse vaidlustanud tootjate maid kontrollivad PRIA ametnikud vajadusel uuesti kohapeal.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 15.11.2005 pressiteade


 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.