Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
16. novembril toimub Tartus Dorpati konverentsikeskuses Põllumajandus-Kaubanduskoja Lihafoorum 2011 (2011-11-15 17:12:53)

Homme, 16. novembril algusega kell 11 toimub Tartus Dorpati konverentsikeskuses Põllumajandus-Kaubanduskoja Lihafoorum 2011. Juttu tuleb nii loomakasvatusest, lihatöötlemisest kui ka tarbimisest.

Viimastel aastatel on lihatoodang Eestis jõudnud 80 tuhande tonni lähedale. Statistikaameti andmetel vähenes 2010. aastal lihatoodang 2009. aastaga võrreldes 0,3% ning oli 79 tuh tonni. Eelkõige vähenes mullu 6,3% võrra veiseliha toodang, mille enamalt jaolt korvas linnuliha tootmise 7,4%-line kasv. Sealiha toodang jäi aasta varasemale tasemele. Lambaliha toodang mullu vähenes.

Nagu selgub Konjunktuuriinstituudi ülevaatest, oli kogu lihatoodangu siseturu mahust kodumaise toodangu osakaal 84%. Aastaga kasvas see 4%-punkti võrra (2009. a 80%). Vajaka jäänud osa tuli katta sisseveetud toodanguga. Tingimustes, kus kodumaine tootmine püsis pea eelmise aasta tasemel, kuid siseturu tarbimise maht vähenes, oli vajalik suurendada liha ja lihatoodete eksporti, mis kasvas 2010. aastal 2009. aastaga võrreldes (ümberarvestatuna lihaks) 9,8%. Liha ja lihatoodete import (lihaks arvestatuna) kasvas sama ajal 3,7%. Koguseliselt kodumaise liha kasutamine lihatööstusettevõtetes kasvas, kuid uuesti kasvama hakanud tootmismahud kahandasid selle osakaalu kasutatavas tooraines. Kohalik tarbimine püsis tagasihoidlik, samas kasvas lihast valmistoodete eksport. Samal ajal eksporditi eelmisel aastal rohkem kui kunagi varem elusloomi ehk lihatööstuste toorainet.

2005. aastast alates on Eestis liha ja lihatooteid (ümberarvestatuna lihaks) tarbitud keskmiselt rohkem kui 70 kg elaniku kohta aastas. 2010. aastal tarbiti Eestis keskmiselt 70,1 kilogrammi liha ja lihatooteid ühe elaniku kohta. See näitaja langes mullu 2005. aasta tasemele. Tarbimine vähenes aastaga 3,3 kg võrra. Aastaga langes nii sea- kui ka veiseliha tarbimine. Majanduse elavnemisele vaatamata püsisid elanikkonna sissetulekud madalad, mis ilmselgelt sundis tarbijaskonda hoolikalt jälgima tehtavaid kulutusi.

Lihatööstuste konkurents on Eestis väga tugev. Novembri alguse seisuga on Veterinaar- ja Toiduameti poolt tunnustatud sadakond lihatöötlemisettevõtet, kelle tooteid tarbijad kauplustest ja turgudelt osta saavad.

2011. aasta esimeste kuudega algas liha ja lihatoodete hinnatõus. Selle aasta 8 kuuga on tõusnud kõikide lihaliikide tootja- ja kokkuostuhinnad. Aasta võrdluses on tõusnud on ka liha ja lihatoodete jaehind kaupluselettidel. Viimase kuuga aga liha ja lihatoodete jaehinnad odavnesid. Praegust olukorda lihatöötlemisturul iseloomustab ka see, et kui eelnevatel aastatel imporditi liha suures osas tööstustes toorainena kasutamiseks, siis viimaste aastatega on suurenenud jahutatud liha ja importlihatoodete müük jaekaubanduses.

Lihafoorumil räägitakse ka E-aineteta toodete tootmisest, erinevate lihasektori alasektorite olukorrast ja arengutest. Oluline arutlusteema on ka maheliha tootmine Eestis.

Foorumiks ilmub artiklite kogumik. Foorumil osalemine on tasuta. Foorumi korraldamist toetab Euroopa Liit.


Lihafoorum 2011 päevakava

10.30 Registreerimine, tervituskohv
11.00 Vaade lihasektori tulevikku - Toomas Kruustük, EPKK lihatoimkonna esimees, Nõo Lihatööstus
11.10 Lihasektori ülevaade ja arengusuunad - Toomas Kevvai, Põllumajandusministeerium
11.40 Diskusioonivoor klassifitseerimisest. Arutlevad: Rein Visk ja Aldo Parik Oskar Lihatööstusest, Toomas Kruustük Nõo Lihatööstusest, Lembit Lepasalu Maaülikoolist
12.25 E-aineteta toodete tarbimine - Rein Visk, Oskar Lihatööstus
12.45 Maailmamajanduse ülevaated - Annika Paabut, Swedbank
13.30 – 14.30 Lõuna
14.30 Loomsete jäätmete käitlemine- Eva Peegel, Põllumajandusministeerium
14.50 Ebakindlus Euroopa munaturul - Jarno Hermet, Linnu Talu
15.10 Maheliha käitlemisest - Lembit Lepasalu, Maaülikool
15.35 Lambalihasektori ülevaade - Nils-Naatan Kaivo, Eesti Lambakasvatajate Selts
15.50 Sealihasektori ülevaade - Einar Jakobi, Viru Lihaühistu
16.05 Lihaveisesektori ülevaade - Aldo Vaan, Lihaveisekasvatajate Selts
16.20 Lihalamba kasvatuse pilootprojekt - Hillar Kalda, Eesti Lambakasvatajate Selts
16.45 Foorumi lõpetamine

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 15.11.2011 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.