Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tutvustati mahepõllumajanduse tulevikku Eestis (2005-11-09 18:22:38)


9. novembril toimus Põllumajandusministeeriumis minister Ester Tuiksoo juhtimisel põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu (PMAN) istung, kus sektori esindajatele tutvustati Eesti mahepõllumajanduse arengukava ning  mahepõllumajanduse seaduse eelnõud.

Eesti mahepõllumajanduse arengukava 2005-2010 peamisteks eesmärkideks on mahetoodete töötlemise ja turustamise edendamine, ökomärgi ning selle tähenduse tutvustamine ja mahesaaduste osakaalu suurendamine kaubanduskettides.

Arengukava viiakse ellu läbi erinevate avaliku, era- ja kolmanda sektori projektide. Nende hulgas on erinevate infomaterjalide koostamine, uuringute, koolituste, seminaride ja infokampaaniate läbiviimine. Osa projekte viiakse läbi koostöös välisriikidega.

Mahepõllumajanduse arengukava projekt on kommenteerimiseks üleval Põllumajandusministeeriumi koduleheküljel www.agri.ee.

Vajadus uue mahepõllumajanduse seaduse järele on tingitud asjaolust, et praegu kehtiv seadus võeti vastu enne Euroopa Liitu astumist ning see kordab paljus Euroopa Ühenduse määruses 2092/91 sätestatud otsekohalduvaid nõudeid.


Mahepõllumajanduse seaduse eesmärgiks on kehtestada mahepõllumajandusega tegelejatele nõuded, mis ei ole kehtestatud Euroopa Liidu määrustega ning panna paika mahepõllumajanduse valdkonnas tegutsevate isikute üle riikliku järelevalve teostamise alused ja vastutuse ulatus nõuete rikkumise eest.

PMAN istungil anti ülevaade ka maaelu arengukava (MAK) 2004-2006 raames mahepõllumajanduse toetamisest. MAK 2004-2006 eelarve mahepõllumajandusele on 262 miljonit krooni, millest 2004. aastal maksti välja 48 miljonit. Kokku laekus 794 taotlust, millest kiideti heaks 724. Seejuures laekus kõige enam taotlusi Võrumaalt, Hiiumaalt ning Saaremaalt. Kõige vähem oli taotlejaid Ida-Virumaalt.

Lisaks tutvustati PMAN istungil ka MAK 2007+ ettevalmistamist. Uus MAK arengukava peaks Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud saama 2006. aasta teisel poolel.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 09.11.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.