Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti kirjutab alla koostöölepingule ECMWF-ga (2005-11-07 07:01:00)


Esmaspäeval, 7. novembril kell 15 kirjutavad keskkonnaminister Villu Reiljan ja Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) direktor Dominique Marbouty alla Eesti ja ECMWF koostöölepingule.

ECMWF on iseseisev rahvusvaheline organisatsioon, mis praegusel hetkel teeb koostööd 27 Euroopa riigiga. Liikmesriikide arvutisüsteemid on ühendatud ülikiirete telekommunikatsioonide abil superarvuti kompleksiga, mis asub ECMWF peakorteris Reading'is Suurbritannias.

Arvutisüsteem sisaldab maailma suurimat numbrilise ilmaprognoosimise andmete arhiivi ja juhib maailma keerukaimat globaalse atmosfääri ja ookeanide keskpika ilmaennustuse mudelit.

ECMWF, mis on oma alal maailmas esikohal, pakub ilmajaamadele maailma ilma ja ookeani lainetuse 10 ööpäevalist keskpika ilmaprognoosi ning kuni kuuekuulist hooajalist ilmaprognoosi. Sealt saadavate andmete baasil arendab EMHI koostöös Tartu Ülikooli ja Soome Meteoroloogia Instituudiga oma HIRLAM-mudelit, mis võimaldab oluliselt täpsemalt prognoosida ilma Eesti territooriumi erinevatel aladel.

Neid tulemusi võib juba praegu näha EMHI koduleheküljel www.emhi.ee. Samuti on võimalik suurendada täpsemate ennustuste pikkust 6-10 päevani, mis on majanduslikust seisukohast tööde planeerimisel väga oluline.

Pidulik koostöölepingu allkirjastamine toimub Keskkonnaministeeriumis (Narva mnt 7a) ning lisaks ministrile ja ECMWF direktorile võtavad üritusest osa Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektor Jaan Saar ning teised instituudi töötajad.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.