Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Külma kevade kaja I (2004-06-29 19:51:05)
Tänavune (hilis)kevad ehmatas Eestimaad enneolematute hallaöödega. Esmapilgul näis nii mõnelegi kutseaednikule, et tulevik on kokku varisenud: pakane pistis nahka kogu elatusallika. Nüüdseks hakkab tegelik pilt klaaruma ja on võimalik teha esimesi saagiennustusi. Pilt Eestimaa eri nurkades ja sageli naaberaedades või sama aiagi piires pole sugugi päris ühe vitsaga löödud.
Tuntud aednik Harri Poom Saare-Tõrvaaugu aiandustalust Vändra lähedalt Pärnumaalt pajatas järgmist: "Viimaste aastate kevaded on nii põllumehele kui aednikule ikka ja jälle paksu pahandust teinud. Nii ka tänavu: algul nädalat poolteist suisa suvist leitsakut, mis kõik viljapuud ja marjapõõsad õitsema meelitas ja siis kohe lausa talvine pakane tagantjärele. Kui siin miski imestama paneb, siis vaid see, et häving täielik ei olnud.
Meil võttis külm ära noore lepavõsagi, saare ja tamme võrsetest rääkimata. Ploomipuude õitsemise kõrgajal langes õhutemperatuur kõige külmemel ööl puude võrades silmade kõrgusel -4 kraadini, maapinnal olid absoluutsed miinimumid mitmel ööl -5...-7 kraadi. Murelisaak hävis meie pool täielikult, vaid mõnel puul on üksikuid vilju: nendel okstel, mis mingil põhjusel teistest hiljem õitsesid. Ka hapukirsipuud kannatasid väga tugevasti: hävis vähemalt 90% võimalikust saagist. Kuigi õunapuud nende külmade ajal veel ei õitsenud, külmusid õienuppudes emakad. Mingi osa õienuppudest külmus nii tugevasti, et varises avanemata. Nii jääb ka õunakorjamise mure meil tänavu ära. Meeldiv üllatus on siiski, et ploomiõied talusid öökülmi suhteliselt hästi ja nii saab ploome ehk sügisel korjatagi. Palju sorte jätab küll kas päris või peaaegu ilma saagita, kuid samas on mõne sordi puud praegu vilju kuhjaga täis: 'Kadri', 'Polli munaploom' ja 'Renklod Haritonovoi'. Maasikas kannatas meil külmade käes kõige vähem. Hävis vaid väike osa varaõitsevate sortide õitest ning arvestades tänavust väga rikkalikku õitsemist, ei tohiks see saaki kuigivõrd vähendada. Ka maasika õitsemise ajal oli meil mõnel ööl madalamates kohtades nõrka külma, kuid maasikaõied on siiski kahjustamata ja hea saagi lootus püsima jäänud".

AS Rõngu Aed Tartumaal on juba vanast ajast tuntud suurte puuvilja- ja marjasaakide poolest. Headel aastatel on õunu isegi 1000 tonni välja pigistatud. Tänavune kevad tekitas siingi aednikele hulga halle juukseid juurde. Päris tühjade taskutega siiski ei jääda. Õunu on sorditi väga erinevalt: osa puid päris tühjad (nt 'Talvenauding'), 'Cortland' ja 'Lobo' mõõduka saagiga, 'Sidrunkollane taliõun' aga loob vilju üllatava rohkusega. Ploomisaakki tõotab muude viljade vähesust korvata. Punased sõstrad on pakasele paremini vastu pannud kui mustad.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.