Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Polli teadlased peavad juubelit (2005-11-11 08:33:28)

 

Tähtpäeva puhul avaldas ajaleht Maaülikool Polli Aiandusuuringute Keskuse juhataja Ave Kikase koostatud ülevaate asutuse ajaloost.

„Tänavu möödub 60 aastat Eesti aianduse teaduskeskuse asutamisest Pollis. Viimased kümme aastat oleme puuviljanduse alal teadusarendustööd teinud EPMÜ koosseisus. Aastast 1920 tegutses Polli mõisas põllutöökool, millele hiljem liideti aianduse eriklass. 1944 muudeti kool aiandustehnikumiks, mis töötas kaks aastat. 1945 asutas toonane põllumajandusministeerium Polli Aianduse ja Mesinduse Uurimise Instituudi. Teadustööd alustati kõikidel aianduslikel erialadel, kaasa arvatud mesinduses. 1956 sai teaduskeskusest pikemaks ajaks Eesti Maaviljeluse ja Maaparanduse Teadusliku Uurimise Instituudi Polli katsebaas. Taasisesisvumise esimesed aastad osutusid väga heal järjel olnud katsemajandile rasketeks. Edasist puuviljandusalase teadustöö jätkamist peeti ainuõigeks Põllumajandusülikooli koosseisus, liitusime EPMÜga 1995. Käesoleva aasta algusest jätkame PKI Polli Aiandusuuringute Keskusena. Peasuunaks on Pollis olnud puuvilja- ja marjakultuuride sordiuurimine ja aretustöö ning viljelustehnoloogiate täiustamine. Aretustöö käigus on aretatud 93 uut sorti, neist 26 on praegu vabariigi soovitussortimendis. 17 sorti on jõudnud ka Läti soovitussortimenti. Pollis asuvad ligi 900 säilikuga puuvilja- ja marjasortide kollektsioonaiad geneetilise ressursi säilitamiseks.
Ajast aega on Polli olnud praktikabaasiks aianduskoolide õpilastele. Iga-aastastel aianduspäevadel ja näitustel on harrastusaednikel ja tootjatel võimalik osa saada meie tegevusest. Pollis töötab tosin teadurit, valitseb hea tasakaal vanema ja noorema põlvkonna vahel. Maaülikoolis on aasta-aastalt paranenud teadustöö tegemise võimalused, tunda on nii juhtkonna kui ka tugistruktuuri head koostöötahet. Polli teaduskeskuse 60. aastapäeva tähistasime 8. ja 9. septembril rahvusvahelise konverentsiga Maaülikooli aulas. Juubeliaasta tõi ka üle mitme aasta rohke saagi Polli aedadesse, pea oktoobrikuu külmadeni käis kibekiire saagikoristus. Koristasime ligi 300 tonni õunu. Nüüd, kus selle aasta aiatööd lõpusirgel, ootame häid kolleege 11. novembril algusega kell 14 Polli juubelipeole.“

Allikas:  03.11.2005 ajaleht
Maaülikool

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.