Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigil on aastaks 2013 maaelu arenguks kolm põhieesmärki (2005-11-04 13:04:47)


Esimene riiklik põhieesmärk on tõsta põllumajanduse konkurentsivõime sellele tasemele, et põllumehed suudavad perioodi lõpuks (2013.a) tulla toime selleks ajaks vähenevate turutoetuse ja otsetoetuste tingimustes. “Me ei saa loota sellele, et Euroopa Liidul õnnestub vastu seista Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmete survele liberaliseerida põllumajanduspoliitikat, mis tähendab seda, et paratamatult tuleb vähendada põllumajandustoetusi ja alandada imporditolle,” ütles põllumajandusminister.

Teine põhieesmärk on saavutada olukord, kus rakendatavad põllumajandustootmisviisid tagavad stabiilse keskkonnaseisundi ning põllumajandusliku maakasutuse ka piirkondades, kus see mängib olulist rolli traditsiooniliste maastike kujunduses ning NATURA aladel.

Kolmandaks põhieesmärgiks on saavutada mittepõllumajanduslike töökohtade loomisega tööhõive säilimine eelkõige külades, kus see võib põllumajandustootmise efektiivsuse tõusu tagajärjel väheneda. “Seni oli maapiirkondade arengule suunatud kogu toetuste mahust ainult 7 protsenti. Uues maaelu arengukavas tuleb maaelu toetamise osatähtsust oluliselt suurendada,” ütles põllumajandusminister.    

Minister tunnistas, et kõiki kohaliku elu eripärasusi ja vajadusi  pole võimalik hinnata ning lahendada riigi tasandilt ja ühe malli järgi. Seepärast on antud võimalus lahendada kohaliku tasandi probleeme kohaliku algatuse toetamise LEADER programmi kaudu. “Seega võime rääkida LEADRist kui neljandast  eesmärgist,” ütles minister. See tähendab, et on vaja  saavutada kohalike initsiatiivgruppide väljakujunemine, kes on suutelised koostama piirkondlikke kohaliku eripära ärakasutamisele suunatud arengustrateegiaid ning neid ka ellu viima.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo “Maaelu foorum 2005” avakõne on kättesaadav aadressil: http://www.agri.ee/index.php/16448/

Pressiteatele on lisatud ka Maaelu foorumil maaelu- ja kalanduspoliitika asekantsler Toomas Kevvai tehtud ettekanne "Maaeluareng, kas põllumajanduse arvelt?"


Allikas: Põllumajandusministeeriumi 04.11.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.