Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Komisjoni esindaja tutvustab kalanduspoliitika reformi (2011-09-08 15:49:52)

Täna, 8. septembril külastab Eestit Euroopa Komisjoni merendus- ja kalandusasjade peadirektoraadi Põhja- ja Läänemere üksuse juhataja pr Ilona Jepsena, et tutvustada EL kalanduspoliitika uuendusplaane.

Keskkonnaministeeriumis toimuval kohtumisel tutvustab Ilona Jepsena Euroopa Komisjoni ettepanekuid Euroopa Liidu ühise kalanduspoliitika reformimiseks.

"Eelmine kalandusreform tõi kaasa mitmeid edusamme: kalavarude majaduskavad vaatavad nüüd kaugemale tulevikku ning paranenud on huvigruppide kaasamine. Sellest hoolimata on ülepüük endiselt probleemiks ning uus reform peab tagama kalavarude kasutamise nii, et need annaks järglasi, kuid võimaldaks tööd ja leiba ka kaluritele," ütles Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome.

Soome lisas, et kalavarud on aeglaselt taastuv loodusvaru – ülepüük täna võib kaasa tuua korvamatu kahju aastakümneteks. "Seetõttu tuleb kalavarude kasutamisel olla pigem ettevaatlik, sest mõnikord on isegi teadlastel raske hinnata kalavarude tegelikku seisundit. Kala ei tunne riigipiire ja teda mõjutavad ilmastik, hoovused, temperatuuri kõikumised jne. Seega tuleb kalanduspoliitika puhul lähtuda kaladest ja nende keskkonnast kui tervikust. Kalavaru seisund ei saa paraneda ilma, et paraneks tema elukeskkond," rääkis Soome.

Uue reformi peamised märksõnad on: mitmeaastaste majandamiskavade kehtestamine, st püügimaht on aastateks planeeritud, saagi tagasiheite lõpetamine, piirkondlike nõuandekomisjonide tähtsuse suurendamine, liikmesriikide suurem otsustamisõigus oma piirkonna kalavarude kasutamise korraldamisel, parem huvirühmade kaasamine jne.
"Need otsused, mis kalanduspoliitika reformiga vastu võetakse, mõjutavad EL liikmesriikide, sealhulgas Eesti kalanduspoliitikat järgmised kümme aastat," tõdes Ain Soome.

Euroopa Liidu ühine kalanduspoliitika jõustus esimest korda 1983. aastal ning seda poliitikat vaadatakse uuesti läbi iga 10 aasta järel, seades seejuures ka uusi eesmärke järgnevaks 10 aastaseks perioodiks. Viimati tehti ühises kalanduspoliitikas suuri muudatusi 2002. aastal.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.09.2011 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.