Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soojad ilmad pole veel läbi (2005-10-27 18:59:11)


Ehkki esimene lumi ehmatas nii mõnegi ära, ei ole talv sellega veel saabunud. Tartu sõltumatu ilmaennustaja Marko Kaasiku prognoos ajavahemikuks 27. oktoober kuni 2. november lubab lõuna poolt taas sooja:

Viimastel päevadel tormi ja tuisu toonud madalrõhkkond jääb erandiks, sest kõrgrõhkkond koos lõunavooluga paistab taastuvat. Neljapäeval toob otse üle Eesti liikuva madalrõhkkonna lääneserv meile põhjatuule (3–7 m/s) ja külmavõitu ilma. Ilm on vahelduva pilvisusega ja valdavalt kuiv. Öösel on oodata õhutemperatuuri 2 külmakraadist Ida-Virumaal kuni 5 soojakraadini saartel, päeval sooja kuni 5 kraadi. Reedel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Öösel puhub põhjakaarte tuul kiirusega 1–3 m/s, ilm on vähese või vahelduva pilvisusega, õhutemperatuur +4 kraadist saartel kuni –10 kraadini Kirde-Eestis. Põhjarannikul võib merest aurumise tõttu
lund sadada. Reede päeval pöördub tuul lõunasse ja tugevneb 3–7 meetrini sekundis. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis +1 kuni +5 kraadini, kuid maa kirde- ja kaguosas jääb kuni 2 kraadi alla nulli. Olulist sadu ei ole oodata. Edaspidi jääb kõrgrõhkkonna lääneserva mõju püsima. Kogu järgneva aja alates laupäevast kuni neljapäevani puhuvad  lõuna- ja edelatuuled ja püsib vahelduva pilvisusega peamiselt sademeteta ilm. Suurt kõrgrõhkkonda nügivad tsüklonid võivad vaid ajuti üksikuid vihma- ja lörtsisadusid põhjustada, seda peamiselt Lääne-Eestis. Laupäeval ja pühapäeval on tuule kiirus 3–7 (rannikul laupäeval kuni 9) meetrit sekundis, edaspidi raugeb 1–5 meetrini sekundis. Õhutemperatuur on laupäeva öösel –4 (Ida-Eestis) kuni +4 kraadi (saartel) ja päeval 4–8 soojakraadi. Edaspidi hakkab õhutemperatuur lõunavoolu mõjul tõusma. Pühapäeval ja esmaspäeval on see öösel –2 kuni +5 ja päeval +5 kuni +10 kraadi, teisipäevast neljapäevani öösel –1 kuni +6 ja päeval +6 kuni +11 kraadi.


Nädala keskmine õhutemperatuur kujuneb lähedaseks paljuaastasele keskmisele ehk 2 – 3 soojakraadi Ida- ja 4 – 5 Lääne-Eestis. Sademeid võib paljudes kohtades üldse mitte tulla, kohati võivad sajuhulgad ulatuda 5 millimeetrini, mis on umbes kolm korda paljuaastasest keskmisest vähem.”

Autor koostab nelja kuu ennustused
California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoosi aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.