Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas võidelda linnugripiga? (2005-10-25 16:58:49)


Luksemburgis toimunud põllumajanduse ja kalanduse nõukogu istungil andis Euroopa Komisjon ülevaate linnugripi hetkeolukorrast ning selle vastu võitlemise meetmetest.

“Komisjon rõhutas, et linnugrippi tuleb vaadata kui loomahaigust ja seda tuleb käsitleda eraldi inimeste gripist ning pandeemiast,” ütles põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Komisjon tõi välja, et nii linnuliha kui ka linnusaaduste hinnad on langenud ja nende toodete tarbimine erinevates liikmesriikides on vähenenud 30-60% võrra olenemata sellest, et inimtervisele võib ohtlik olla vaid toore linnuliha söömine. Linnugripi tekitaja hävineb, kui liha valmistatakse temperatuuril, mis ületab 70 ºC. 

Samas rõhutas Komisjon, et tegu on siiski A-grupi haigusega ning selle puhkemisel tuleb kinni pidada teatud meetmetest.

Olulisemad Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud meetmed linnugripiga võitlemiseks:

* keelustada linnuliha ja seda sisaldavate toodete, eluslindude ja lemmiklindude ning sulgede sissevedu riikidest, kus linnugripp on registreeritud;
* vältida haiguspiirkonnas kontakti nii kodu- kui ka metslindudega ning riiki saabudes mitte siseneda loomakasvatushoonetesse 2 ööpäeva jooksul;
* keelata linnusööda  ja söödamaterjali import ohustatud piirkondadest;
* söödatööstustel jälgida puistes sööda võimalikku saastumist metslindude väljaheidetega;
* uurida metslindude rändega seotud riske;
* rakendada järelevalvesüsteemi veehoidlates;
* eraldada koduses majapidamises veelinnud teistest kodulindudest;
* inspekteerida linnukasvatusettevõtteid ja majapidamisi, kus peetakse linde;
* inspekteerida zookauplusi;
* linnukasvatajatele panna kohustuseks koheselt teavitada veterinaartöötajaid lindude ebaloomuliku käitumise või hukkumiste korral;
* võimaluse korral hoida kodulinde kinnises ruumis või eraldada võrkaiaga, mis välistaks nende kokkupuute metslindudega.

Iga liikmesriik saab täiendavalt vastu võtta vajalikke meetmeid, hinnates olukorra ohtlikkust ning teavitades sellest Komisjoni.

“Palun kõigil linnukasvatajatel ja linnuomanikel suhtuda järelevalveametnike tegevusse mõistvalt ja igati kaasaaitavalt,” lisas põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Põllumajanduse ja kalanduse nõukogul osales Põllumajandusministeeriumist minister Ester Tuiksoo, delegatsiooni kuulusid ka Andres Oopkaup, Toivo Nõvandi, Toomas Kevvai, Peeter Seestrand ja Madis Reinup.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 25.10.2005 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.