Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Strasbourgis toimub Euroopa Põllumajanduskongress (2005-10-18 19:23:04)

 

18. oktoobril Strasbourgis alanud Euroopa Põllumajanduskongressi peateemaks on “Euroopa põllumajandus maailmas” (European Agriculture in the World). Kongressil osalevad põllumajanduse esindajad 31 riigist, sealhulgas kõigist Euroopa Liidu liikmesriikidest, assotsieerunud riikidest ja paljudest Euroopa ning muu maailma maadest nagu Ðveits, Island, Norra, Kanada, Korea, Hiina.


Kongressi avas
Euroopa Liidu Põllumajandus­organisat­sioonide Komitee COPA (Committee of Agricultural Organisations in the European Union) president Rudolf Schwarzböck, tuues välja põllumajanduse rolli Euroopas.
“Euroopa Liidus ei ole põllumajandus ainult 4% töötajatest, vaid osa kogu Euroopalikust kultuurist ja majandusest. Samas on farmerid sattunud täiendavalt kolmepoolse surve alla, mille tingivad kaubanduse liberaliseerimisest tulenev hindade langus, maailma kõrgeimad keskkonna- ja loomakaitsenõuded ning keskkonnastandardid, mis nõuavad täiendavaid kulutusi ning Euroopa Liidu põllumajanduseelarve kärpimine.”


Kongressi esimese päeva peaesinejaks oli Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO (World Trade Organisation) peasekretär Pascal Lamy, kes oma sõnavõtus märkis, et põllumajandust ei saa käsitleda kui söetootmist või muud majandusharu. Lamy sõnul on põllumajandus lisaks toidu tootmisele ka looduskeskkonna hoidmine, maakultuuri säilitamine, kõrgete hügieenistandardite saavutamine, loomade heaolu tagamine ja palju muud, mida loetakse põllumajanduse multifunktsionaalsuseks. “Põllumajandust mõjutavad erinevad loodustingimused, mis loovad piirkonniti eri võimalused. Samas eeldab maa kasutamine ja sotsiaalne ühtekuuluvus ühest põllumajanduspoliitikat. Mitte kõik WTO liikmed ei pane suurt rõhku keskkonnahoiule, seega on neil ka väiksemad kulutused,” ütles Lamy. Ta rõhutas, et toetused, mis mõjutavad kaubandussuhteid, tuleb kontrolli all hoida. Ausa kaubanduse tagamiseks peavad olema reeglid ja distsipliin.


Istungi teisel poolel esineb Euroopa Liidu põllumajandusvolinik Mariann Fischler-Boel. Lisaks toimub arutelu kolmes töögrupis:

* Euroopa põllumajandus maailmaturul

Euroopa turu parim kasutamine

* Euroopa ühistute konkurentsivõime tõstmine

Töögruppide kokkuvõtted esitatakse kolmapäevasel plenaaristungil.


Euroopa Põllumajanduskongressi korraldab COPA koos põllumajanduslike ühistute katusorganisatsiooniga COGECA. Kongressil on üle 800 osavõtja. Maarjamaad esindavad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Olav Kreen, EPKK Brüsseli esinduse juht Ene Kärner ja Eestimaa Põllumajandustootjate Keskliidu juhatuse liige Üllas Hunt.


Lisainfo: Olav Kreen, tel 514 2124; www.copa.be


Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 14.10.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.