Rootsi teadlastel õnnestus aretada õunasort, mille viljad sisaldavad tavalisest vähem allergiat tekitavat proteiini. Tegemist on sama proteiiniga, mida esineb ka kase õietolmus. Uue sordi aretasid Rootsi Põllumajandusülikooli uurijad, vahendab uudisteagentuur Foodnavigator.
Tarbijad ja toiduainetööstus peavad siiski veel mõnda aega ootama, enne kui uudisõunad kaubandusse jõuavad. Esmalt selgitatakse välja, missuguseid kasvuolusid sort vajab ja milline turg teda ootab. Teadlaste arvates kulub selleks 4-5 aastat.
Statistika järgi kannatab Euroopa Liidu riikides toiduallergia all 4% täiskasvanutest ja 8% lastest. Nii kase õietolmu- kui ka toiduallergia on levinud ka Põhjamaades.
Allikas: Puutarha-Sanomat
Vahendanud Väino Eskla