Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Suvesoe sügis loovutab ohjad... (2005-10-13 20:28:55)

 

Tartu sõltumatu ilmaennustaja Marko Kaasiku 12. oktoobri prognoosi kohaselt algab 41. nädala lõpus oluline jahenemine.

Väljavõte 12. oktoobri ennustusest:
"Lähem nädal toob endaga järsu ilmamuutuse hilissügise suunas. Neljapäeval püsib veel nõrga kagutuulega (2–4 m/s) vahelduva pilvisusega ja kuiv ilm. Sooja on öösel 5–10 ja päeval 12–17 kraadi. Reedel läheneb läänest madalrõhulohk ja tõrjub kõrgrõhuala kõrvale. Öösel on oodata lõunatuult 1–4 m/s, vahelduvat pilvisust ja sooja 5–10 kraadi. Päeval läheb alates Lääne-Eestist taevas pilve ja õhtupoole hakkab sadama vihma. Puhub algul edelatuul, külma frondi ülemineku järel pöördub tuul loodesse. Tuule kiirus on 2–7 m/s, sooja 11–16 kraadi. Laupäeval ja pühapäeval kujundab meie ilma kagu suunas eemalduva madalrõhkkonna loodeserv. Ilm on pilves selgimistega, sajab hoovihma, sooja on öösel ja päeval 4–11, laupäeval Lääne-Eestis kuni 13 kraadi. Puhub loode- ja põhjatuul kiirusega 4–11, rannikul ja saartel puhanguti kuni 15 m/s. Samal ajal kogub Skandinaavia kohal jõudu uus kõrgrõhuala ja laieneb teisipäevaks ka Baltimaadele. Kuid see on juba tunduvalt külmema õhuga. Esmaspäev on üleminekuaeg madal- ja kõrgrõhkkonna vahel. Ilm on vahelduva pilvisusega, väheste hoovihmadega ja temperatuuridega 3 – 8 kraadi nii öösel kui päeval. Puhub kirdetuul 4–9 m/s. Teisipäeval ja kolmapäeval puhuvad kirde- ja põhjatuuled kiirusega 1–5 m/s. Ilm on vahelduva pilvisusega, õhutemperatuur öösel -3 kuni +3 kraadi, päeval +3 kuni +8 kraadi. Kuna merevee temperatuur Soome lahes on veel +12 kraadi ja üle selle, siis põhjustab sooja vee ja külma õhu kontrast tõenäoliselt vihma- ja lörtsisadusid tuulealusel põhjarannikul, eriti külmima õhuga Kirde-Eestis. Mujal peaks ilm olema enam-vähem sajuta. Neljapäeval on oodata tuule pöördumist läänekaartesse ja nii öö- kui päevetemperatuuride tõusu paari kraadi võrra, kuid see soojenemise võib osutuda vaid lühikeseks vahepalaks sügistalve kiire sissetungi eel.

Nädala keskmine õhutemperatuur peaks sooja alguse arvelt kujunema ikka veel paljuaastasest keskmisest 1–2 kraadi soojemaks ehk +7 kraadist Ida-Eestis kuni +9 kraadini saartel. Sademeid on oodata 5–10 mm ehk üks kuni kaks kolmandikku normist
."

Autor koostab nelja kuu ennustused California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoosi aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast portaali rubriigis ILM: www.aiandus.ee/ilm.php

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.