Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaminister tutvus puidutööstusettevõtetega (2011-05-25 13:15:18)


24. mail 2011. a. külastas keskkonnaminister Keit Pentus Stora Enso Eesti AS Imavere talatehast ning puidugraanulitehast Graanul Invest AS.

Külastuse käigus kohtuti Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu esindajatega. Arutluse all oli Eesti metsa- ja puidutööstuse roll kestliku tööstuse, energeetika ja tarbimise arengus. EMPLi esindajad andsid ülevaate metsa- ja puidusektori aktuaalsetest teemadest, edasistest arenguplaanidest ja ootustest ning trendidest puiduturul. Samuti toodi välja puidutööstusettevõtete roll puidu kui taastuva materjali töötlejana ja tarbijani viijana. Räägiti energiatõhususest, majanduse keskkonnamõjust ja energiatarbe vähendamise vajadustest. Liidu esindajad pöörasid tähelepanu metsa- ja puidutööstuse kogu tarne- ja tööstusahela unikaalsusele energia tootjana selle tarbimise asemel. Näiteks toodetakse metsaraiest puitehitise valmimiseni kogu ahelas raiejäätmetest (oksad, ladvad jms) ning puidutööstuse kõrvalproduktidest (koor, hake, saepuru jms) rohkem energiat kui kogu ahelas puidu töötlemiseks ja majaehitamiseks kulutatakse.

Vesteldi sektori konkurentsivõime teemadel. Arutluse all oli ka metsanduse arengukava aastani 2020 – mis on selles olulist metsa- ja puidutööstusettevõtete jaoks ning kas arengukavas planeeritu on ettevõtluses elluviidav.

Ministrit huvitas kuidas puidutööstustel üldiselt läheb, praegused olukorrad turgudel ja konkurentsisituatsioon teiste riikidega võrreldes. Ta uuris ka kas puidutööstusettevõtted vajavad arenguks riigi tuge ning kuidas on edasi liikunud puidutranspordiga seonduv efektiivsemate vedude võimaldamise teema.

Pentus tundis huvi kuidas toimub talatehases liimpuittalade tootmine ja transport Jaapani turule ning kas ja kuidas on seda mõjutanud sealsed hiljutised maavärinad ning liimpuittalade kasutusalad. Ta uuris kuidas on puidugraanulite kui taastuvenergia kandja ja fossiilsete kütuste omavaheline konkurentsiolukord, hinnaerinevused ja kasutamise lihtsus tööstuslikult ning kodutarbimises.

Stora Enso Imavere saeveski juht Marek Moorits andis ülevaate liimpuittalade tootmisest ja ka hiljuti Jaapanit tabanud maavärina mõjust sellele tootesektorile. Moorits nentis, et Jaapani turu nõudlus talade järele on esialgu pisut vähenenud ning avaldanud hindadele negatiivset mõju. Nõudlus kasvas pärast maavärinat eelkõige kiirelt püstitavatele ajutistele majadele, mil taladevajadus on väike. Siiski on põhjust arvata, et pikemas perspektiivis vajab Jaapan maavärinas kannatada saanud piirkondade hoonestuse taastamiseks veelgi enam puitmaterjali, sealhulgas ka talasid. Liimpuittalad on Jaapani ehituses laialdaselt levinud võimaldades huvitavaid ja keerukaid konstruktsioone, mis on maavärinate suhtes ohutumad kui puiduga konkureerivad hapramad materjalid.

Puidugraanulitehase Graanul Invest juhataja Jaano Haidla tutvustas graanulitootmisega seonduvat ning ettevõtte arenguplaane. Ta rääkis puidugraanuli konkurentsivõimest võrreldes fossiilsete kütustega ning tõi välja taastuvenergia eelised taastumatute kütuseressursside kasutamise ees. Ka kodumajapidamiste jaoks on puidugraanuli kasutamiseks välja töötatud mugavad automaatsed lahendused, mis võimaldavad kütta automaatrežiimil ilma, et majaperemehel oleks vaja protsessi sekkuda.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu esindajatena osalesid kohtumisel Graanul Invest AS juhataja Jaano Haidla, Lemeks AS juhatuse esimees Jüri Külvik, Rait AS juhatuse esimees Ivar Dembovski, Stora Enso Eesti AS Imavere puidutööstuse juht Marek Moorits, UPM-Kymmene Otepää AS juhatuse liige Ando Jukk ja liidu tegevjuht Ott Otsmann.

 

Allikas: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu 24.05.2011 pressiteade

 

 

 

Teate edastas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.