Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täpsustuvad Lääne-Viru maakonna kaitsealuste parkide ja puistute piirid (2011-05-19 13:03:53)


Täna, 19. mail kiitis Vabariigi Valitsus heaks määruse, millega kinnitatakse kaardipõhiselt Lääne-Viru maakonna 42 looduskaitse all oleva pargi ja 5 puistu piirid.

Enamikul nimetatud looduskaitse all olevatest parkidest ja puistutest kehtisid seni nõukogudeaegsed piiriskeemid, mis ei vastanud objektide tegelikele piiridele looduses ning vajasid seetõttu muutmist. Piire muutes liideti parkidega seni piiridest välja jäänud, kuid pargi juurde kuuluvad looduskaitseväärtusega alad nagu näiteks põlispuude grupid ning kujunduslikult pargi kompositsiooni ühtsesse tervikusse kuuluvad pargiilmelised alad. Samas jäeti piiridest välja alad, mis on hävinud või tänapäevaks väärtuse kaotanud. Piiride täpsustatamisel kasutati looduses hästi jälgitavaid tunnuseid nagu teed, trassid, veekogude ja kõlvikute piirid ning vajaduse korral ka katastriüksuste piirid. Korrigeerimise järgselt väheneb 26 pargi ja 4 puistu pindala ning suureneb 17 pargi pindala.

Samuti on täpsustatud ja kaasajastatud parkide nimesid, lähtudes mõisaparkide päritolust ning muudest kõige rohkem käibel olevatest parginimedest või pargi olemust kõige paremini kajastavast nimest. Jõepere, Rahkla, Kunda ja Vanamõisa, mis olid algselt võetud kaitse alla parkidena, kuid kus praeguseks on pargi kujunduselemendid hävinud nimetatakse ümber puistuteks. Määratakse ka Mädapea mõisa pargi piir, mis seni puudus.

Kõikides looduskaitsealustes parkides ning puistutes kehtib „Kaitsealuste parkide, arboreetumite ja puistute kaitse-eeskirjast“ tulenev kaitsekord.

Uued piirid on kooskõlastatud kohaliku omavalitsusega ja läbi arutatud nende eramaade omanikega, kelle maad piiride korrigeerimise käigus parkide koosseisu arvati.

 

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.05.2011

 

Teate edastas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.