Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti puit vastab üha enam PEFC säästliku metsamajandamise standardile (2011-05-14 01:48:10)


Eesti metsaomanikke ja puidutöötlejaid soovivad järjest enam anda tarbijale kindlust, et metsa on majandatud säästvalt ning taotlenud metsale ja toodangule PEFC säästva metsamajandamise sertifikaati. PEFC sertifikaadile vastav puit on avardanud ka Eesti puidutööstuse ekspordivõimalusi, sest PEFC säästva metsamajanduse sertifikaadiga puitu hinnatakse maailmas kõrgelt.


Eestis on PEFC tarneahelas sertifitseeritud 12 ettevõtet, neli neist on lisandunud 2011. aasta jooksul. 12-st sertifitseeritud ettevõttest kasutab PEFC logo 7.

Tänavu on lisandunud ligi 2000 ha sertifitseeritud metsi. Kokku on Eestis sertifitseeritud 45 metsaomaniku metsad 53416,91 hektaril. Ka PEFC logode kasutamine on hoogu sisse saamas, logo kasutajaid on kokku 10. Riigimetsadest vastab PEFC sertifikaadile 817336 ha metsa, seega on Eestis kokku 870752,91ha PEFC säästva metsamajandamise nõuetele vastavat metsa. Maailmas on PEFC sertifitseeritud 232 miljonit hektarit ehk siis 483614 metsaomaniku metsad.

Sügisel valmib kaasajastatud PEFC Eesti Metsastandard, mis täidab kõiki hetkel kehtivaid rahvusvahelisi nõudeid ning ettekirjutusi. Samas muutub standard metsaomanikule lihtsamini arusaadavaks.
Metsasertifitseerimine - miks?


Sertifikaat annab võimaluse, näidata et:

· rakendatakse säästvat metsade majandamist ja propageeritakse säästvat metsamajandust;

· metsades ei toimu ebaseaduslikke tegevusi, seega on tagatud metsade säilimine

· võideldakse ebaseaduslike raiete tegemise vastu

· soovitakse suunata säästva metsamajandamise standardite koostamist ja protsesse

· metsaomanik soovib anda panuse ülemaailmsesse loodushoidu.


Mis on PEFC?


PEFC on laialt tunnustatud ülemaailmne säästliku metsamajandamise hindamise süsteem, milles sätestatud nõuetele vastamine annab kinnitust sellest, et metsa majandatakse ökoloogiliselt, sotsiaalselt ja majanduslikult tasakaalustatult.
PEFC metsanduse sertifitseerimissüsteem loodi Euroopas 1999. aastal säästliku metsamajandamise edendamiseks ja eelkõige väikemetsaomanike kaasamiseks. Metsaomanike huve paremini arvestava süsteemina levis PEFC kiirelt Skandinaavias ja seda kohatises teravas vastandumises varem loodud ja rangemate nõuetega FSC sertifitseerimissüsteemiga.
Sertifitseerimissüsteemid püstitavad metsa majandajale tavatasemest ehk asukohariigi õigusaktides sätestatust mõnevõrra kõrgemaid nõudmisi ja jälgivad säästlikkuse nõuete täitmist keskkonna-, majanduslikest ja sotsiaalsetest aspektidest lähtuvalt.
Kuidas PEFC standardile vastavust kontrollitakse?
* kasvava metsa sertifitseerimine
* tarneahela sertifitseerimine - jälgimaks puidu päritolu
* logo kasutamine tootel

 

Allikas: Eesti Metsasertifitseerimise Nõukogu 13.05.2011 pressiteade

 

 

 

Uudise edastas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.