Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlased soovitavad vältida toidu liigset pruunistamist (2011-05-04 13:13:10)


Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) info kohaselt tekib tärklist sisaldava toidu kuumtöötlemisel temperatuuril üle 120 ºC, näiteks küpsetamisel, grillimisel, röstimisel või praadimisel, ohtlik aine akrüülamiid, mis võib põhjustada vähki.

EFSA aruandest selgub, et täiskasvanud inimesed saavad saasteainet peamiselt leiva- ja saiatoodetest, samuti praetud kartulitest ning kohvist. Laste ja noorukite toitumistava arvestades täheldati, et peamisteks selle vanusegrupi akrüülamiidi allikateks on praetud kartulid  (sealhulgas friikartulid), kartulikrõpsud, küpsised ning leiva- ja saiatooted.

Akrüülamiid tekib toidus looduslikult sisalduvate suhkrute (näiteks fruktoos ja glükoos) ning aminohappe (asparagiin) omavahelisel reageerimisel. Tekkiva saasteaine kogus sõltub toidu valmistamistemperatuurist, küpsetamise ajast, asparagiini ja redutseerivate suhkrute kogusest toidus. Näiteks saia röstimisel ning kartulite praadimisel ja friikartulite valmistamisel tuleks eelistada võimalikult heledat kuldset värvust.

Euroopa Liidu Toidu- ja Jookidetööstuse Liit on välja töötanud juhised saasteaine vähendamiseks, kuid EFSA analüüs näitab, et tööstuste senine vabatahtlik meetmete rakendamine on kaasa toonud vaid piiratud edusamme.

Vastavalt Euroopa Komisjoni soovitusele kontrollisid Euroopa Liidu liikmesriigid ja Norra kolme aasta jooksul (2007-2009) akrüülamiidi sisaldust erinevates toidugruppides. Kokku analüüsiti üle kümne tuhande toiduproovi, sealhulgas võeti Eestist 147 proovi. EFSA hinnangu kohaselt peaks trendide jälgimiseks ja piirnormide kehtestamise vajaduse väljaselgitamiseks akrüülamiidi seire toidus lähiaastatel jätkuma.

EFSA aruanne on täispikkuses saadaval aadressil http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2133.htm.

 

 

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 04.05.2011 pressiteade

 

 

 

 

 

 

Uudise vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.