Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ehituskeskuses toimus Puidupäev (2011-05-02 10:27:04)

 

28. aprillil toimus Puitehituse klastri Puidupäev Ehituskeskuses, kus käsitleti erinevaid puitehitusega seonduvaid teemasid.

Puidupäeva avas puitehituse klastri projektijuht Märt Riistop, kes järgnevas ettekandes tutvustas keskkonnasäästliku ehitamise põhimõtteid läbi näidete juba ehitatud säästlikest puithoonetest. „Inimene ootab, et hoones oleks hea sisekliima ja kasutuskulud oleksid minimaalsed. Oluliseks peetakse ka seda, hoone ei koormaks keskkonda,“ ütles Riistop. Puidust ehitamine on säästlik, sest puidu kasutamine muude ehitusmaterjalide asemele vähendab CO2 emissiooni. Riistop andis ülevaate passiiv-, nullenergia- ja nullsüsinikmajade ehitamisest.

 

ASi Akzo Nobel Baltics esindaja Gary Urb rääkis puidu viimistlussüsteemidest välistingimustes: millised on puiduviimistlusvahendid ning kuidas neid valida ja kasutada. Välistingimustes asuvat puitu tuleb kaitsta UV-kiirguse ja niiskuse eest tagamaks selle pikaajaline kestus.

 

Märt Riistop andis ülevaate ka uutest toodetest ja tehnoloogiatest Eesti puiduturul. Ta tõi välja, et puidutöötlemisettevõttes Peetri Puit on olemas CNC pink, millega saab töödelda kuni 24 meetri pikkuseid ja 2,65 meetri laiuseid talasid suure täpsusega. Seade võimaldab taladesse teha igasuguse profiiliga sisselõikeid, kaasa arvatud tappliideteks vajalikud pesad või tapikeeled. Nii on näiteks võimalik ühendada liimpuidust post vöötalaga ilma metallkinnititeta. Riistop rääkis ka modifitseeritud puidust. Eestis toodetakse ristkihtpuitu ka modifitseeritud puidust Accoya. Modifitseeritud puit on ilmastikukindlam – see ei pundu niiskusega ning selles ei teki pragusid.

 

Cocoon Construction OÜ arhitekt Mihkel Tüür rääkis puitlamell piirdetarindi kasutamisest ehituses. Tüür sõnas, et alati ei pea ehituses kasutama klassikalist sirget seina, vaid ehitusse sobivad ka muud kujundid, mis moodustavad sidusa süsteemi. Ta rääkis Origami loogikast, mille puhul koosnevad kõik konstruktsioonid erinevatest kihtidest, mille projekteerimine ja ehitamine ei ole raske. Tüür tõi näiteks mulluse parima puitehitise peapreemia pälvinud maja Muhus, kus on kasutatud  sama tehnikat, ent see on teostatud kõik käsitsi. Arendamisel on selliste majade ehitamine tööstuslikult, mis võimaldaks integreerida projekteerimist ja ehitustsüklit.


Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõud ja Maanteeameti peaspetsialist Martti Kiisa selgitas standardeid puitkonstruktsioonide ehitamisel. Puittarindite erinevatest kinnitustarvikutest andis ülevaate puittarindite SFS intec esindaja Enno Rahuoja.


Iga seminaril osaleja sai Eesti Ehitusinseneride Liidu täiendõppe 2,0 arvestuspunkti. Seminarile registreerus 147 osalejat.

 

Allikas: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit, 02.05.2011

 

 

 

 

 

Vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.