Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hoogustub musta sõstra aretus- ja uurimistöö (2005-10-07 17:45:17)

 

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) otsustas rahastada Eesti Põllumajandusülikooli (EPMÜ) Polli Aiandusuuringute Keskuse rakendusuuringut «Antioksüdandirikaste mustasõstrasortide introdutseerimise ja kasvatustehnoloogiate väljatöötamine», mille kogumaksumus on 3 229 000 krooni.

EAS eraldab uurimisprojektile 2 248 000 krooni, ülejäänu tuleb projekti ettevõtluspartneritelt OÜ Hortitech ja OÜ T&T Õunaaiad.

Lisaks Polli aiandusteadlastele osalevad projektis ka teised EPMÜ uurimisrühmad.


Uuringu eesmärgiks on saada Eesti tingimustes talvekindlaid, haigustele ja kahjuritele vastupidavaid, mehhaniseeritud koristuseks sobivaid, antioksüdandi- ja värvainerikkaid mustasõstrasorte.


Polli aiandusuuringute keskuse juhataja ning sõstraprojekti eestvedaja Ave Kikas ütles, et Polli teadlaste soovivad teadvustada musta sõstra väärtuslikkust: selles marjakultuuris on palju antioksüdante.

«Näiteks C-vitamiini on mustas sõstras sama palju kui paljukiidetud astelpajus,» lausus Kikas.

Ka soovivad Polli teadlased leida kasutusvõimalusi tootmisjääkidele: seemnetele, kestadel ja lehtedele. Seemnetest saab väärtuslikku mustasõstraõli.


Ave Kikas ütles, et musta sõstra kasvatamine on Eestis praegu madalseisus. «Meie marjad ei suuda odavate Poola sõstardega konkureerida,» lausus ta. «Seetõttu pole uusi sõstraistandusi Eestisse viimastel aastatel rajatud, vanad on aga amortiseerunud.»


Kikase sõnul ongi uuringute üheks sihiks tuua sisse uusi sorte ja jätkata aretustööd sortidega, mis oleksid põhjamaises kliimas saagikad ning mida saaks kombainiga koristada. «See aitaks hoida marjade omahinna madala.»


Allikas: EPMÜ 07.10.2005 pressiteade.


 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.