Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Visioonikonverents keskendus metsanduse tulevikule (2011-04-18 12:30:45)

 

Reedel, 15.04. leidis aset tänavuse Metsanädala kaalukaim eelsündmus, metsanduse visioonikonverents "Jagatud visioon 2020" Tartus Dorpat Konverentsikeskuses.

Konverentsil keskenduti seekord metsanduse arengukavast tulenevale visioonile, räägiti trendidest maailma puiduturul, Eesti puiduettevõtete tulevikuväljavaadetest ja metsa ning kliimamuutuste seostest. Konverentsi lõpus anti pidulikult üle 2011. aasta metsanduse elutööpreemia.


Konverentsi avas oma sõnavõtuga keskkonnaminister Keit Pentus. Minister märkis, et Eestil on parimaid teadmisi kaasanud arengukava näol olemas visioon säästlikuks ja ühtaegu efektiivseks metsandusvaldkonna arendamiseks. Metsanduse arengukava järgimine võimaldab Eestis edendada puidul baseeruvat tööstust, toota puidust täiendavat energiat, anda inimestele tööd ja metsaomanikele tulu. Looduskaitseliste piirangute rakendamisega on aga tagatud metsades elurikkuse säilimine. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tuletas oma tervituses meelde tõsiasja, et põllumajandus on ikka toetanud metsamajandust ja kui käes on rasked ajad, aitab mets talumehel toime tulla.


Eesti Maaülikooli professor Hardi Tullus arutles metsanduse arengukava üle. Ta tõdes, et meie metsandus põhineb jätkuvalt poollooduslikel metsadel ja metsandus on olnud alates möödunud sajandi 60-ndatest säästlik ja jätkusuutlik ning laiemalt võttes on seda arvestanud uus arengukava. EMÜ professori sõnul on keskkonda ja majandust asjatult vastandatud, sest teadmistele tuginev ja innovaatiline metsa majandamine on ühtaegu nii majanduslikult efektiivne kui ka keskkonnasõbralik. Tallinna Tehnikaülikooli professor Üllas Ehrlich juhtis tähelepanu sellele, et metsa keskkonnaväärtused on ka rahas hinnatavad ja selliseid arvutusi pole mitte ainult võimalik, vaid ka vajalik teha.

 

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevdirektor Ott Otsmann tutvustas uusi trende maailma puiduturul, milleks ka Eesti peab valmis olema. AS Lemeks juhatuse esimees Jüri Külvik jagas kogemusi, kuidas kodumaise kapitaliga tagada puiduettevõtte konkurentsivõimet ja jätkusuutlikkust. Külalised Soomest, METLA teadurid Hanna-Liisa Kangas ja Jani Laturi rääkisid metsanduse perspektiividest kliima ja energeetika poliitika kontekstis. Mõlemad esinejad jagasid veendumust, et muutuv kliima- ja energiapoliitika sunnib metsale kui taastuvatele loodusressurssidele kogu maailmas järjest enam tähelepanu pöörama, see aga avab meie jaoks uusi võimalusi.

 

 

Allikas: Eesti Metsaseltsi 18.04.2011 pressiteade.

Pressiteate koostas: Regina Hansen, metsanduse kommunikatsioonijuht

 

 

 

 

 

Vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.