Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsusliit pöörab tähelepanu transpordi efektiivsusele ja erametsanduse arengule (2011-03-24 18:08:23)


Eile kiitsid Reformierakonna ja IRLi läbirääkimisdelegatsioonid heaks valitsusliidu programmi, kus pööratakse tähelepanu ka transpordi efektiivsusele ja erametsanduse arengule.

Valitsusliidu programmis lähtutakse põhimõttest, et on vajalik välja ehitada Põhjamaade tasemel teedevõrk ja kehtestatakse teedeehitusnõuded, mis tagavad teede kasutusmugavuse ja vastupidavuse. Ajakohastatakse teehoiunõudeid ja tõstetakse teehoolde võimekust erioludes.

Tõstmaks maanteetranspordi tõhusust kaubaveol peab valitsusliit oluliseks koostada uuringutele tugineva kava selleks, et vähendada Eesti põhilistel kaubaveotrassidel veokite massipiirangut.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit, Eesti Erametsaliit ja Autoettevõtete Liit on aastaid tegelenud transpordi efektiivsuse küsimustega. Seni kehtiv massipiirang on ebaefektiivne ning takistab oluliselt metsa- ja puidusektori konkurentsivõimet. Vastavalt eelmisel aastal teadlaste läbi viidud puidutranspordi makromajanduslikule uuringule leiti, et suurema täismassi puhul kaasneks vedude majandusliku efektiivsuse kasv ja ainuüksi ümarmaterjali vedudel hoitaks kokku 15,4 miljonit eurot otseseid kulusid aastas. Samuti väheneks liiklussagedus ja läbisõit 21 miljoni kilomeetri võrra. Eestis ümarmaterjali veol kasutatavad kaasaegsed Skandinaavia tüüpi metsaveokid on projekteeritud ja ehitatud selliselt, et täismassi tõstmine 60 tonnini ei vii teljekoormust üle Eestis lubatud normi. Uuringud näitavad, et piirangute muutmine avaldaks positiivset mõju liiklusohutusele majanduskeskkonnale ja metsaomanike konkurentsivõimele. Lisaks metsasektorile mõjuks piirangute muutmine positiivselt ka paljude teiste kaupade veol.

Valitsusliit leppis kokku ka erametsaomanike maksustamises ja soovis luua tingimused kestlikuks, kasumlikuks ja isemajandavaks erametsanduseks. Selleks viiakse läbi tulumaksumuudatus, mis lubab raiutud metsamaterjali võõrandamisel saadud maksustatavast tulust maha arvata kolme aasta jooksul tehtud metsa majandamisega seotud kulud.

 

Allikas: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu ja Eesti Erametsaliidu 24.03.2011 teade

 

Vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.