Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vähem kui pool eestimaalaste tarbitavatest aiasaadustest on kodumaised (2011-03-21 16:58:17)


Homme, 22. märtsil kell 11 Paide Kultuurikeskuses algaval Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja traditsioonilisel aiandusfoorumil on põhitähelepanu suunatud meie oma kodumaiste aiasaaduste tootmise suurendamisele ja sellele, kuidas tootmist muuta efektiivsemaks ning teha ühistööd, et suudetaks rahuldada põhiliste müügikohtade - kaubanduskettide - müügimahud just kodumaise aed- ja köögivilja osas.

 

2010. aastal oli Eesti värskete ja töödeldud aiasaaduste ekspordi-impordi saldo negatiivne praktiliselt kõigi meie põhiliste aiasaaduste - kartuli, kapsa, porgandi, peedi jmt - osas. Muude põllumajandussektorite kõrval üsna väike aiandussektor kasutab Eestis vähem kui 2 protsenti kogu põllumaast (11,3 tuhat ha). Köögiviljadest kasvatatakse kõige rohkem porgandit, kapsast ja peeti, ometi on seda turunõudluse rahuldamiseks liiga vähe. Viljapuu- ja marjaaedadest moodustavad ligikaudu poole õunaaiad, ülejäänud osas kasvatatakse luuviljalisi ja marju.

 

Tava-aastal saadakse sellelt pinnalt köögi- ja puuvilja kokku ligikaudu 70-75 tuhat tonni ehk iga Eesti elaniku kohta 54-58 kg. Statistika järgi tarbib aga Eesti elanik puu- ja köögivilja ca 120 kg aastas, nii tulebki natuke üle poole tarbitavast sisse tuua teistest riikidest. Samas soovib Eesti tarbija just kodumaiseid aiasaadusi. Seepärast tuleb suurt rõhku panna ühistegevusele, mis seni pole Eestimaa aiandusringkondades erilist populaarsust saavutanud. Siiski on see aja nõue, sest kes tahab tegutsema jääda ja hakkama saada, peab muutuma tugevamaks ja partnerite poolt aktsepteeritavamaks, tõdeb oma pöördumises foorumile EPKK aiandustoimkonna esimees, Grüne Fee AS juht Raivo Külasepp.

Foorumile oodatakse aiandustootjaid ja teisi huvilisi, et kuulata aiandusvaldkonna aktuaalseid teemasid ja värskendada oma teadmisi ning kogemusi. Foorumiks valmib aiandusteemaliste artiklite kogumik.

 

Allikas: EPKK 21.03.2011 pressiteade

 

Vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.