Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ingver (2011-03-16 16:39:18)

 

Ingveril on immuunsüsteemi tugevdav toime...

 

Ingver on külmaõrn suurte lehtedega mitmeaastane taim, millel on kollakaspunane õis ja vili on kupar. Ta kasvab 1-1,5 meetri kõrguseks ja meenutab pilliroogu.

 

Ingverile sobib viljakas, happeline, kohev muld, mis peab olema püsivalt niiske.

 

Istutamiseks valida elastne, tihe, helepruuni ja läikiva koorega juur, mis on lõigatud umbes 5 cm pikkusteks tükkideks. Istutussügavus umbes 5 - 8 cm. Asetada otsese päikese eest kaitstud valgesse ja sooja kohta (+20° C).

 

Taim õitseb suvel, seejärel taime maapealne osa närtsib - algab puhkeaeg. Juured võib välja kaevata ja toidus kasutada, kuid võib ka potiga jahedasse ruumi (+ 10° - +15° C ) asetada, et kevadel uuesti kasvama panna.

 

Ingverit paljundatakse juure jagamise teel, kui need võrseid ajavad.

 

Ingver on iiveldusvastase toimega. Suurendab südame jõudlust. Ingveril on immuunsüsteemi tugevdav toime. Talvel kaitseb külmetushaiguste eest, hea vahend gripi ärahoidmiseks. Ingveris olev eeterlik õli vedeldab verd ja seda soovitatakse kasutada infarkti profülaktikas. Ingverit soovitatakse ka vähi profülaktikas.

 

Sapikivitõve puhul tuleks enne tarvitamist nõu pidada arstiga. Ei tohiks kasutada koos verd vedeldavate ning südame- ja diabeediravimitega.

 

Ingveri muguljas juur on väga aromaatne, seda võib kasutada küpsetamisel, hoidistamisel, kastmete valmistamisel. 

 

Ingverit sobib kasutada kala-, linnu-, veise-, lambalihatoitudes, magustoitudes. Ingver sobib alkoholita ja alkoholiga jookide maitsestamiseks.

 

Koostanud Leili Keba, www.aiandus.ee, 16.03.2011. a.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.