Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hortesesse jõuab naistepäevaks haruldaste orhideede kollektsioon (2011-03-08 10:26:34)


Tänasest saavad kõik huvilised näha Aianduskeskuses Hortes maailma haruldasemaid orhideesid. Ühtekokku on väljas 200 erilist käpalist, 25 erinevast liigist. Lisaks haruldastele orhideedele on täienenud ka kevadiste toalillede valik.

Hortese tootejuhi Lea Mässi sõnul võib märtsi pidada aiandushooaja alguseks, kus elavneb taimede müük ning soovitakse kaunistada oma kodusid erinevate lilledega. “Kuna õues on veel külm, oleme panustanud erinevate toataimede valikule, mis tooks veidi kevadist meeleolu tuppa,” kommenteeris Mäss. Ta lisas, et Horteses on naistepäevaks välja pandud väga suur valik erinevaid lilli, alates lihtsatest kevadlilledest nagu nartsissid ja priimulad, lõpetades eksklusiivsete orhideedega, mida saab aianduskeskusesse ka niisama imetlema tulla.
“Vahetult enne naistepäeva saabus meile väga haruldaste orhideede kollektsioon, mille seas on nii erilisi liike, mida varem Eestis pole saada olnud,“ kirjeldas Mäss eksklusiivsemaid taimi.

Tallinna Botaanikaaia troopiliste taimede osakonna juhataja Eevi Siibaku sõnul leidub Hortese valikus väga haruldasi ning ainulaadseid orhideesid, mida seni on vaid Tallinna Botaanikaaias nähtud. “Usun, et erilist huvi pakuvad haruldased lilled eelkõige kollektsionääridele, kes hindavad orhideede puhul rariteetsust ja raskesti kättesaadavust,” hindas Siibak orhideede valikut. “Kui tavaliselt peetakse oluliseks suurt ja selget õit, siis kollektsionääride hulgas võib rariteetne pisike kribu õis esile kutsuda tohutu vaimustuse,” ütles ta.

Siibak, kes on “Orhideeraamat algajale” autor, rõhutas, et paljud haruldastest orhideedest on ka suhteliselt kapriissed kasvutingimuste osas, vajades eri aastaaegadel erinevat hoolt ning seetõttu ei sobi need igasse kodusse. “Mõni taim vajab kasvamiseks suurt õhuniiskust, mõnele on vajalik jahedam temperatuur ja vari, kuid on ka liike, mis saavad ilusti hakkama ka lihtsamates tingimustes” ütles Siibak.

Kogenud troopiliste orhideede kasvataja Siibak tõstab esile Hortese valikust mõned erilisemad ja haruldasemad taimed. “Minu isiklik lemmik on Phalaenopsis cornu-cervi flava, millel on tore ja sarviline õisikuvars ning vajab kasvamiseks niiskemat õhku,” lisas Siibak.

Samuti on orhideeeksperdi sõnul Angraecum didieri kindlasti üks erilisemaid toalilli, mis on pärit Madagaskari niisketest igihaljastest metsadest. Taim vajab kasvamiseks suurt õhuniiskust, poolvarjulist kohta. Talvel veidi jahedamat ja kuivemat keskkonda ning  õitseb kevadel.

Brassada Hybride on kooslus Brassia ja Ada orhideest, mille õis on erksa värviga ning kasvamiseks vajab jahedamat temperatuuri.

Calanthe arisanensis kuulub mudikäpa perekonda, mis on vähenõudlik ja hea õitseja. Seetõttu sobib kasvatamiseks ka lihtsamates tingimustes. Lisaks tasub ära märkimist ka Dendrobium wardianum, Epidendrum floribundum ning Phalaenopsis manii.

 

 

Allikas: Aianduskeskus Hortes 8.03.2011 pressiteade

 

Vahendas L. Keba

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.