Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumis räägiti karuputkedest (2005-09-22 16:26:16)

 

22. septembril toimus Keskkonnaministeeriumis pressikonverents karuputkede teemal.

Ülevaate tänavustest tõrjetöödest ja kavandatud meetmetest edaspidiseks andsid ministeeriumi looduskaitse ja metsanduse asekantsler Olav Etverk, KKM looduskaitse osakonna juhataja Ülle Harak, Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) metsamajanduse direktor Raivo Võlli ja sama asutuse metsamajanduse keskkonnajuht Toomas Väät.


Keskkonnaministeerium korraldas augustis tõrjujatele koolituse, seejärel alustasid RMK metskonnad tõrjetöid, mis viidi läbi kolme nädala jooksul (4. augustist kuni 25 augustini 2005).
Peamiseks tõrjeviisiks oli õisikute ärakorjamine, mis on augusti lõpul ka ainsaks võimaluseks kõrgete karuputkedega võitlemisel. Neljal viimasel tõrjetöö päeval hävitati ka väiksemaid taimi, lüües labidaga juured läbi.

Kokku jõuti tänavu putke tõrjuda 517 koloonias. Väga heaks tulemuseks võib pidada 98 uue koloonia leidmist (kokku 59 hektaril). Samuti täpsustati vanade kolooniate asukohti, piire ja olemasolu. Kõige suuremad putkega kaetud piirkonnad olid Õisu, Aimla ja Kabala.
"Kui tõrjetöödega juba algust tehtud on, siis on äärmiselt oluline seda ka järgnevatel aastatel jätkata. Tähtis on ka eramaal või aias kasvavate putketaimede hävitamine kodanike enda poolt - teadliku ja õigeaegse tõrjetööga ei ole see sugugi ülejõu käiv. Tuleviku suundumus ongi see, et igaüks peab oma maatükki ise korras hoidma," selgitas Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja Ülle Harak.

Keskkonnaministeerium otsib aktiivselt järgmiseks aastaks üleriigiliste tõrjetööde korraldamise võimalusi. Kuna piirkondlik lähenemine on kõige efektiivsem, tuleb suurendada koostööd kohalike omavalitsuste ja -liitudega ning uurida nende kaudu tõrjetööde korraldamise võimalusi.  
"Järjepidev ja teadlik tõrje ning maaomanike panus aitab putkekolooniatest tulevikus
lahti saada," rõhutas Harak.

Looduskaitseosakond korraldab selle aasta tõrjetööde tulemuste põhjal ka mürgiste karuputkede andmebaasi, kaardi  ja metoodika täiendamise.
Keskkonnaministeerium on teinud DVD koopiad 2004. a. välja antud karuputke võõrliike tutvustavast videofilmist "Tige tulnukas".

Lisainfo: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja kt, tel 626 2871.


Allikas:
Keskkonnaministeeriumi 22.09.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.