Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus jahiseadus peab arvestama maaomanike õigusi (2011-02-08 17:02:44)


Erametsaliidu Jahindusfoorumil leiti, et ei ole otstarbekas teha jahiseadusesse väikesemahulisi muutusi, vaid on vaja uut jahiseadust, mis pakub terviklikke lahendusi ning tuginema maaomanike jahiõigusel.

27. jaanuaril toimus Erametsaliidu Jahindusfoorum, mille eesmärk oli sõnastada liidu põhilised seisukohad jahindusküsimustes maa- ja metsaomanike huvide esindamisel. Erametsaliit on korduvalt juhtinud avalikkuse tähelepanu maaomanike jahiõigusega seotud probleemidele ning seni puudub poliitiline tahe olukorra lahendamiseks.

Erametsaliit leiab, et kuigi jahiseadus sätestab üldprintsiibina jahiõiguse kui maaomaniku õiguse, piirab siiski seadus seda õigust oluliselt jättes maaomanikud sisuliselt ilma oma maal jahipidamise korraldamise õigustest.

"Enamusel maaomanikest ei ole õigust oma maal jahipidamiseks või korraldamiseks isegi mitte väikeulukitele. Suurulukitele on jahipidamine lubatud ainult keskkonnaministri poolt moodustatud jahipiirkonnas suurusega vähemalt 5000 ha. On ilmselge, et maaomanikel puudub tegelik võimalus oma maal suurulukite küttimise korraldamisel kaasa rääkida," kommenteeris Erametsaliidu tegevdirektor Ants Varblane.

Erametsaliidu üldkoosoleku otsuse alusel kokku kutsutud esinduslik Jahindusfoorum leidis, et jahiseaduse väikesemahuline muutmine ei ole otstarbekas, vaid on vaja uut, terviklikke lahendusi võimaldavat ja maaomanike jahiõigusel baseeruvat jahiseadust. Foorumil leiti ka, et maaomanikul peab olema õigus oma maal pidada jahti väikeulukitele ja seda jahipiirkonna kasutaja teadmisel iseseisvalt korraldada. Jahiõigust ja selle piiramist ei tohi siduda maaomandi suurusega ega õigusliku staatusega. Õigustatud piirangud tulenevad jahiulukite eripäradest ja nende arvukuse ohjamise vajadusest.

Erametsaliidu Jahindusfoorumil nõustuti Eesti Jahimeeste Seltsiga, et jahindus vajab tugevamat piirkondlikku juhtimist. Selleks tuleb luua õiguslik alus piirkondlike jahindusnõukogude moodustamiseks, kus piisav maaomanike kaasamine võimaldab arvestada jahipiirkondade moodustamisel kohalike maaomanike ja maaomanikest jahimeeste huvidega. Peeti oluliseks, et jahipiirkonna kasutusloa andmisel jahipidamise õigust omavate maaomanike eelistamine tuleb lõpetada, kuna kehtiva jahiseaduse selline säte ei vasta põhiseaduse nõuetele. Maaomaniku õigus moodustada jahipiirkonda ei tohi olla seotud jahipidamise õiguse ega maaomandi suurusega.

Erametsaliidu juhatus lähtub edasistel läbirääkimistel teiste huvigruppide esindajate ja riigiasutustega Jahindusfoorumi otsustest. Tervikliku ülevaate otsusest saab siit: http://www.eramets.ee/eeml-tegemised.

Eesti Erametsaliit on 1992. aastal asutatud metsaomanike kohalike organisatsioonide esindusorganisatsioon, mille peamiseks ülesandeks on metsaomanike huvide kaitsmine.

 

Allikas: Eesti Erametsaliidu 08.02.2011 pressiteade

 

Vahendas L. Keba


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.