21.-30. jaanuarini osaleb Eesti juba 18. korda rahvusliku stendiga Berliinis toimuval maailma ühel suuremal toidu-, põllumajanduse ja aianduse messil Rahvusvaheline Roheline Nädal (Internationale Grüne Woche).
Eesti 100-ruutmeetrise stendi korraldab Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Eesti väljapaneku keskne teema sel aastal on meri ja kalatoidud. Eesti stend haakub hästi ka tänavuse kultuuripealinna Tallinna põhiteemaga, milleks on mereäärsed lood.
Külastajatele pakutakse juba traditsiooniliselt menukaid Tallinna vürtsikilusid. Lisaks on valikus kala mitut moodi: räimed koduses marinaadis, räimerullid küüslaugumarinaadis, vürtsikad kilufileed, marineeritud Narva silmud, soolaforell, marineeritud tursk, sprotid, heeringas sinepikastmes jm. Soovime rõhutada just Eestile omaseid kalaliike ja valmistusviise, sest sellel suurel toidufestivalil on oluline eristuda ning pakkuda Saksa ja rahvusvahelisele publikule uusi maitseid.
Lisaks kalale on külastajatele pakutavas valikus ka traditsioonilised tooted, mis on võitnud sakslaste poolehoiu ja meelitavad igal aastal tagasi püsikundesid - lepasuitsujuust, kadakajuust, põdravorst, grillvorstid, rukkileib, või, vutimunad, sinep, astelpaju marmelaad, mesi, ravimteed, kohukesed, kamajahu, maiustused, kali, õlu, viin, liköörid Vana Tallinn ja Kümmel jm.
Messi esimestel päevadel hoiavad külastajate tuju üleval muusikud eesotsas Kait Tamraga, kes esitavad Eesti rahvuslikku muusikat. Lisaks toiduainetele tutvustatakse messil Eesti maaturismi võimalusi.
Messi Internationale Grüne Woche peetakse 1926. aastast alates. Tänavu kasutavad eksponendid messipinda 26 hallis (kokku 115 000 m2) ja messi külastab kümne päeva jooksul umbes 400 000 inimest. Vaata lisaks www.gruenewoche.de.
Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 21.01.2011 pressiteade
Vahendas L. Keba